Les protestes han engegat a primera hora del matí. Un centenar d’estudiants han tallat el trànsit a la Gran Via, a l’altura de la plaça de la Universitat. Eren els mateixos estudiants que des de la nit de dimecres a dijous ocupen l’edifici central de la Universitat de Barcelona. No ha estat l’únic tall de trànsit. A l’avinguda Diagonal, a l’altura de la UPC, una cinquantena d’estudiants també han tallat el trànsit durant més de mitja hora.

La Guàrdia Urbana hi ha redirigit la circulació de vehicles. Durant uns minuts s’ha suspès el servei del Trambaix perquè els estudiants n’han tallat les vies.

Fora de Barcelona, estudiants de la UAB han tallat l’autopista AP-7 i la  B-30 a Bellaterra, a l’altura de la Universitat Autònoma de  Barcelona, fet que ha provocat fins a quatre quilòmetres de retencions. També han tallat les vies dels Ferrocarrils de Catalunya a l’estació de la Universitat Autònoma i s’ha interrumput el servei de trens de la línia S2 (Sabadell) durant 10 minuts.

Piquets informatius

Cap a les nou del matí, hora d’inici de les classes, grups de piquets informatius s’han repartit per les diferents entrades de l’edifici central de la Universitat de Barcelona i del campus Raval. Els estudiants han volgut deixar clar que en cap moment no tenen la intenció de coaccionar ni els alumnes ni els treballadors que no vulguin sumar-se a la vaga. Una vaga convocada de forma unitària per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública en protesta per les retallades pressupostàries aprovades pel govern català. Aquest curs el pressupost s’ha reduït un 17% i la previsió del govern és retallar-lo un 5% més el curs vinent. Els sindicats denuncien que aquestes retallades estan comportant acomiadaments entre el professorat i el personal administratiu i rebaixes de sou.

A mig matí s’han tornat a produir més talls de trànsit, aquest cop a la Gran Via amb el carrer d’Aribau i al carrer del Rosselló a l’altura del carrer del Comte d’Urgell.

Cercavila informativa

Cap a quarts de dotze del matí uns 300 estudiants de diferents facultats s’han unit en una cercavila informativa que ha recorregut el centre de la ciutat.

Han baixat pel passeig de Gràcia i un cop davant la seu del banc Santander, hi han fet pintades. La cercavila s’ha dirigit tot seguit cap a la Borsa de Barcelona.

Seguiment de la vaga

Les mobilitzacions al carrer han contrastat amb la calma que s’ha viscut a dins de les facultats. Concretament a l’edifici central de la Universitat de Barcelona, la majoria d’aules i passadissos de filologia estaven buits d’alumnes i personal docent. Els responsables de la Universitat de Barcelona (UB) han explicat que  hi ha hagut una “normalitat total” en les facultats, excepte a Medicina, on s’han suspès el 25% de les classes. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el seguiment ha estat “irregular i sense incidències”, tot i que s’han suspès la majoria de les classes a les facultats de Lletres, Comunicació, Polítiques i Dret. La Politècnica (UPC) ha enregistrat una aturada de 15 minuts en l’activitat a l’Escola Industrial, mentre que al Campus Nord s’han mantingut la majoria de classes. La Pompeu Fabra (UPF) ha pogut fer fins al 75% de les classes.

Què hi diu el govern

Sobre els motius que esgrimeixen els convocants de la vaga general, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha estat molt taxatiu: “És rotundament fals que en el proper exercici es vulguin destruir 4.000 llocs de treball en el proper exercici. Puc anunciar des del govern que ni un sol investigador sortirà del sistema.”

Més protestes

Les protestes dels estudiants han continuat davant la seu del Banc d’Espanya. Els manifestants han intentat entrar-hi.

Els estudiants han marxat cap a la plaça de Sant Jaume.