L’Unicef té previst incrementar el nombre d’infants en situació de crisi als quals donarà accés a l’escola, i passarà dels 4,9 milions de 2015 als 8,2 de 2016. De fet, la crida actual s’ha duplicat respecte a la que es va fer ara fa tres anys, en bona part per la crisi dels refugiats sirians. Es calcula que, del milió de persones que han arribat a Europa, un de cada quatre són menors de 18 anys.

Un de cada nou infants del món, és a dir, uns 250 milions, viu en zones de conflicte. El responsable de sensibilització i polítiques d’infància de l’Unicef Catalunya, Roger Garcia, ha explicat a Barcelona FM que “viure en una situació de conflicte comporta que un infant no pugui accedir a l’educació, amb la qual cosa no només es posa en risc la seva vida, el seu desenvolupament, sinó que també se li nega el dret a desenvolupar-se com a persona amb un impacte clar de vulneració de drets i també sobre la seva societat”.

El canvi climàtic també és una de les causes d’aquesta emergència, ja que més de 500 milions de nens viuen en zones amb probabilitats altes de patir inundacions i 160 milions, en zones de sequera greu o molt greu.