El GreenMetric Ranking analitza els esforços de fins a 407 universitats d’arreu del món pel que fa a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi ambient. Es valoren, entre d’altres, aspectes com ara les infraestructures, l’ús de l’aigua i els transports. La UAB, que en només dos anys ha passat de la posició 127 a la 20, ha estat la millor en els apartats de gestió de residus i energia i canvi climàtic.

Algunes de les mesures que més s’han valorat han estat, per exemple, la reducció de fins a un 28 % de  la despesa energètica del campus en els darrers tres anys o la construcció d’un edifici que, gràcies a l’ús d’energies geotèrmiques, consumeix un 60 % del que consumiria si fos un edifici convencional. Així ho ha explicat en una entrevista a Barcelona FM el vicerector de Relacions Institucionals i de Territori de la UAB, Manel Sabés. Segons Sabés, això és un “reconeixement a la feina que estem fent des de fa molts anys i que, de vegades, no és prou visible”.

El vicerector de la UAB ha recordat que “el 1994 vam iniciar un procés de tractament de residus i, des d’aleshores, hem fet una política de minimització en el tractament i per afavorir el reciclatge, i això està donant fruits a poc a poc”. Sabés afirma que “en els darrers tres anys hem fet un esforç important en els temes energètics i en aquells punts en què quedàvem més coixos del GreenMetric“.

Pel que fa al futur, assegura que “la lluita contra el canvi climàtic és un objectiu que estem treballant cada dia amb més intensitat”. En aquest sentit, Sabés explica que “hem introduït un pla que es diu BiciUAB per afavorir els desplaçaments en bicicleta pel campus, hem adquirit alguns cotxes elèctrics i instal·larem d’aquí a pocs mesos una caldera de biomassa que cremarà el producte de la neteja dels boscos del Vallès”.

La Universitat de Barcelona (UB) ocupa el lloc 112 del rànquing, darrere d’altres centres de l’estat, com la Universitat d’Alcalá (37), l’Autònoma de Madrid (62), la Politècnica de València (64), la d’Oviedo (86) i la Jaume I (99).