Fa dies que s’alerta de la possibilitat de batre el rècord amb més dies seguits sense ploure a Barcelona, des que hi ha registres meteorològics. Avui dia ja es pot assegurar que així serà: els models meteorològics vaticinen un gener molt negre pel que fa a pluges perquè no es preveu que plogui cap dels dies que queden per acabar el primer mes de l’any. Malgrat això, és important assenyalar que la sequera és pluviomètrica i això té afectacions en l’agricultura i els boscos, però no n’hi ha en l’àmbit hídric, ja que els registres de les conques internes de Catalunya, les que abasteixen la ciutat, es troben al 70,8 % de la capacitat. Fa un any estaven al 91,8 %.
Contràriament al que passa ara, el 25 de gener de 1441 es feien, segons l’anuari de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), rogatives per la sequera a Barcelona. Una altra efemèride curiosa ens obliga a remuntar-nos a 1627. El mateix dia que es batrà el rècord de més dies seguits sense ploure, el 28 de gener, a la ciutat nevava tant que durant dos dies va ser necessari tallar els camins.
Quant a la previsió per als propers dies, a principi de febrer probablement una pertorbació se situarà al sud de la península Ibèrica, però sembla que només deixarà alguns ruixats al sud del país.
Segons el coneixement popular, “si la Candelera riu el fred és viu, si la Candelera plora el fred és fora”. Tenint en compte això, els mapes del temps apunten a una jornada de la Candelera (2 de febrer) sense pluges, per tant, sembla que encara hi haurà temps per al fred.
Tot i així, aquest hivern 2015-16 pot ser el més càlid i sec de la història. De moment, ja s’han batut molts rècords climàtics. Recordem, per exemple, el de 2015 com l’any més sec i càlid de la història de l’Observatori Fabra, amb dades des de 1914. També va ser el més sec a la ciutat des de 1878. I igualment important va ser el rècord del 16 de desembre: va ser el dia més càlid d’un mes de desembre des que hi ha dades, es va arribar als 22 ºC al centre de la ciutat.