És el moment en què ha acabat l'escorcoll de la casa. Els Mossos conduïen els detinguts als vehicles policials per traslladar-los de nou a comissaria, d'on els havien portat expressament al matí per fer-lo. Poc després, a un quart de sis, han marxat la vintena de furgonetes d'antiavalots que han acordonat la zona durant tot el dia, i els usuaris habituals del centre social han pogut tornar a entrar a la casa. Ha estat el punt final d'una llarga operació policial que havia començat minuts abans de les set del matí. L'entrada dels Mossos a Can Vies ha sorprès també set persones que hi dormien i que han estat retingudes a la casa mentre ha durat l'escorcoll. Com a mostra de protesta, un centenar de joves i veïns han tallat la carretera de Sants. El fort dispositiu ha estat criticat per alguns col·lectius veïnals del barri que donen suport a aquest centre. FERRAN AGUILÓ "No es pot fer una cosa com aquesta, s'haguessin pogut utilitzar altres vies. I a més a més l'argument que pugui haver-hi una connexió entre persones que no són del barri, vinguin a buscar proves a un centre social com aquest que està obert normalment, que no hi ha cap cosa clandestina, que l'activitat és oberta, per nosaltres inclús veïnalment ens sembla una provocació." JORDI FALCÓ "La magnitud del gran dispositiu policial està espantant els veïns." L'operació ha estat ordenada pel jutge que investiga l'agressió que van patir el 12 d'octubre quatre persones que havien assistit a un acte d'ultradreta convocat a Montjuïc amb motiu del Dia de la Hispanitat. Segons les investigacions policials, els presumptes agressors van sortir de Can Vies de forma organitzada abans de l'atac, i alguns hi van tornar per buscar refugi. L'objectiu de l'escorcoll era trobar materials i proves relacionades amb el cas. Segons els okupes, la policia s'ha endut diversos discos durs, càmeres de vídeo i targetes de memòria.

L’escorcoll ha començat a dos quarts de vuit del matí i s’ha allargat fins a quarts de sis de la tarda. En el dispositiu policial hi han participat una desena de furgonetes dels antiavalots, un fet que les entitats del districte han qualificat de “desproporcionat i intimidatori”. A dos quarts de set ha començat una assemblea oberta a la plaça de Sants que ha decidit anar a protestar a la seu del districte, al carrer de la Creu Coberta. A dos quarts de nou, les entitats de Sants i la Bordeta participaran a una marxa de protesta.

Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, s’ha escorcollat l’edifici -prèvia autorització judicial-  i s’han fet identificacions en relació amb unes presumptes agressions que van tenir lloc el Dia de la Hispanitat, hores després d’organitzar-se al barri una manifestació en protesta per la presència de feixistes a la ciutat. De resultes de la investigació, s’ha detingut aquest dimarts sis persones majors d’edat a qui s’imputa els delictes de lesions amb l’agreujant de motius d’odi, danys, contra l’ordre públic i contra la salut pública. També se’ls han cursat denúncies per portar, alguns d’ells, armes prohibides.

El Jutjat d’Instrucció 19 de Barcelona justifica l’escorcoll perquè afirma que a Can Vies es “va preparar” un atac a un grup d’ultradreta. Els Mossos afirmen que els arrestats, que anaven encaputxats, van actuar “amb rapidesa” i “amb grans dosis de violència” contra un grup de vuit persones que havien assistit a l’acte ultra de la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc i que es trobaven prenent unes consumicions a la terrassa d’un bar. Els fets van ocórrer a les 16.30 h i la policia creu que estaven “planificats”. De fet, asseguren que es van utilitzar “pals, pedres, cadenats i armes blanques”, i que quatre persones en van resultar ferides de diversa gravetat. L’establiment, a més, va tenir desperfectes per valor de 1.300 euros.

La raó per la qual s’ha entrat a Can Vies és -diu el comunicat dels Mossos- per buscar-hi indicis d’una possible vinculació dels ocupants amb les agressions. Les primeres indagacions han permès confirmar que els suposats autors de les lesions havien sortit d’aquest edifici, i que alguns hi van tornar “per buscar refugi” després de l’atac.

La investigació ha determinat que els investigats estan relacionats amb la Plataforma Antifeixista de Barcelona, i que l’edifici de Can Vies és un “centre de reunió habitual dels identificats”.

La resposta de les entitats

Representants de diverses entitats veïnals, que han atès els mitjans allà mateix, han afirmat que consideren “desproporcionada” i “exagerada” l’actuació policial. Tant Jordi Falcó, portaveu de la Coordinadora de Veïns de la Bordeta, com Ferran Aguiló, de la Plataforma de Can Batlló, creuen que no està justificat el daltabaix que ha viscut el barri i han afegit que “Can Vies és un centre obert, i si hi havia sospites, per què s’ha trigat tant?”. Han recordat també que les detencions no s’han produït a Can Vies i que els arrestats no hi tenen cap vinculació. Aguiló ha titllat l’operació com una forma de “desviar l’atenció” i ha criticat que el desplegament no s’hagi destinat “a perseguir el frau fiscal”.

A part de la Brigada Mòbil dels Mossos, i a causa de les alteracions de trànsit al carrer de Sants, que ha quedat parcialment tallat des de la plaça Espanya, s’hi han desplaçat també a la zona agents de la Guàrdia Urbana.