Els agents rurals, que han actuat a la ciutat de Barcelona i rodalia, sota el marc de la campanya d’inspecció de comerços de fauna salvatge, han detectat fins a 355 exemplars que estaven a la venda i que són un perill per al medi ambient, en cas que arribin a alliberar-se.

Al Barcelonès s’han fet fins a 54 inspeccions en nuclis zoològics, però en aquest cas no ha calgut intervenir cap animal. A la comarca del Vallès Oriental, en canvi, se n’han intervingut 298 en només 40 inspeccions; al Vallès Occidental, cinc animals en 90 inspeccions; al Baix Llobregat s’han fet 46 inspeccions i s’han intervingut 20 animals, i a l’Alt Penedès s’han fet set inspeccions i s’han retirat vuit animals.

L’animal exòtic més intervingut és la gambúsia, un peix d’aigua dolça de la família dels pecílids. Se n’han intervingut fins a 275 exemplars. La tortuga d’orelles grogues (“Trachemys scripta”) és l’altra espècie que més han hagut de decomissar els agents rurals, amb 56 exemplars.

També han informat els comerciants dels perills que comporten aquests animals, en cas de ser alliberats, per a la qualitat ambiental de casa nostra. Constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat i això pot desencadenar també greus perjudicis per a l’economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot, la salut pública.

Els animals intervinguts han estat traslladats al Centre de Fauna Salvatge de Torreferussa. Alguns, expliquen els agents, van haver de ser sacrificats per la perillositat que representen, mentre que d’altres, com els eriçons, s’han cedit a centres col·laboradors del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. En aquest cas es destinaran a finalitats educatives per informar dels impactes negatius que genera la fauna exòtica invasora a casa nostra.