“El preu al Mercabarna ara s’està pagant 3,60, 80 cèntims, i després no sols és collir, sinó que s’ha d’agafar i preparar en una caixa.” A l’Anton no li surt a compte recollir les figues del camp perquè el preu és massa baix i hi sortiria perdent. Per no malbaratar la collita d’enguany, ha avisat els Espigoladors, una entitat sarrianenca que es dedica a recollir fruita i verdura que d'altra manera s'hauria fet malbé. ANTON MONMANY, pagès “Trobo que va molt bé i la gent necessitada que necessita aliment fresc per menjar i això, és una manera d’aprofitar el producte. ” De vegades el producte no és comercialitzable perquè no és rendible per al pagès. D'altres, perquè la forma, mida o color no és el que demana el mercat. Tot això fa que es malbarati molt de menjar en un moment en què molta gent passa per dificultats econòmiques. L'entitat Espigoladors va voler posar-hi una solució. MIREIA BARBA, directora de l’empresa social Espigoladors “Nosaltres el que fem és crear una xarxa amb productors que estan compromesos amb no llençar menjar, i a part d’això també creem comunitats d’Espigoladors, persones principalment en risc d’exclusió social que venen de manera voluntària a recollir aquests aliments i a canvi s’emporten una part de la collita.” ABDELOUAHID ACHBAL, espigolador “Me gusta y trabajo mucho, venir, ayudar y coger cosas que me faltan y todo, está bien.” Espigoladors ja té una vintena de voluntaris i més de 20 productors que hi col·laboren. Els aliments recollits es porten a entitats i botigues solidàries i una part es converteixen en melmelades, cremes i salses.

Espigolar és una activitat que es feia antigament en el sector rural en què gent amb pocs recursos anava a recollir les restes de les collites i les transformava en altres aliments com ara pa i farina. Avui en dia, una entitat de Sarrià ha creat un nou perfil d’espigolador. Aquesta associació ha teixit una xarxa de persones que recullen els aliments del camp que el pagès no pot vendre, ja sigui per motius estètics o econòmics. Els voluntaris, a canvi de la seva feina, s’emporten una part de la collita a casa. La resta va a parar a entitats i botigues solidàries i també se’n fan melmelades, cremes i salses. Properament començaran a fer conserves vegetals i patés. Aquests productes es venen sota la marca Es-Imperfect i es poden trobar en diverses botigues de Sarrià.

Els productors agrícoles que hi participen reben el segell Som Part de la Solució per fer visible el seu compromís en la lluita contra el malbaratament alimentari. Si algú està interessat a col·laborar amb Espigoladors o en convertir-se en voluntari a canvi d’aliments es pot posar en contacte amb l’entitat a través de la seva pàgina web.