Són una desena de "hibakusha", supervivents japonesos dels bombardejos nuclears d'Hiroshima i Nagasaki. Han arribat a bord del Peace Boat, un vaixell que recórre diverses ciutats del món amb un missatge clar: que es posi fi a les armes nuclears al món. "I un agente de policia le había dicho a esa mujer que estaba cargando a su hijo que ese hijo ya estaba muerto pero la mujer no hizo caso, sólo cargaba a su hijo y caminaba." Els alumnes d'ESO de l'Escola Pia Balmes els han pogut fer preguntes. JOAN GALAN "Jo els hi he preguntat si creuen que un fet com aquest es podria repetir de cara al futur o en el present." La Fundació per la Pau s'ha fet càrrec d'organitzar els actes de l'ONG Peace Boat. JORDI ARMADANS, director de la Fundació per la Pau "Hem de tenir en compte que els supervivents de les bombes atòmiques són gent molt gran, per tant vol dir que d'aquí a 10 o 15 anys probablement no quedaran supervivents directes, testimonis directes no en quedaran." Actualment hi ha uns 220.000 supervivents de les bombes atòmiques reconeguts pel govern del Japó, la majoria d'ells eren nens. La seva experiència diuen que ha de servir perquè ningú més no visqui l'horror que ells van haver de passar.

El Peace Boat va sortir del Japó al gener amb 900 activistes de l’ONG que té el mateix nom i amb 10 supervivents del bombardeig per recórrer diverses ciutats i ports del planeta, divulgar el seu testimoni i “promoure la pau i l’intercanvi cultural”.

Els supervivents han explicat que el pitjor són els efectes posteriors a la radiació, i han afirmat que des de l’accident a la central nuclear de Fukushima, els japonesos tenen “la necessitat de reflexionar sobre aquests fets”. Ho han dit en la seva trobada amb els representants institucionals que han tingut al migdia.

A la tarda, s’han dirigit a l’Escola Pia Balmes de Barcelona, on han fet una conferència davant alumnes i professors, acompanyats del director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans. Tots els supervivents tenen més de 76 anys i des de 2008 recorren el món a bord del Peace Boat, en un trajecte que tornarà al Japó el mes de maig.