És temporada baixa. Pocs clients arriben a aquest hotel especialment dissenyat per a abelles i vespes. Els atrau, un hàbitat ideal per fer-hi el niu. Casa a mida, calidesa, rugositat i poca llum. Això sí, aquí res de grups. S'ha de ser solitari. DAVID BERTRAN, cap de col·leccions del Jardí Botànic "La gran majoria d'espècies d'abelles no viuen en grup, sinó que viuen de manera solitària. Tenen una vida totalment aïllada dels seus compatriotes. Poden viure més o menys agrupades en caus més o menys a prop però no organitzadament." Els reponsables l'anomenen hotel. Però, en realitat, es tracta més aviat d'una clínica maternal. Les abelles hi vénen a pondre els ous. Ara mateix, la meitat d'aquestes suites estan ocupades. "Són els fillets els que viuran en aquell hotel. El que fan és créixer amb l'aliment que els han deixat els seus pares. S'hi estaran l'hivern a dins tapats, dins del niu i alimentant-se." L'objectiu de l'hotel és facilitar la feina de trobar niu a uns insectes clau en la tasca de pol·linització. Seria l'equivalent insectívor a les cases de fusta per a ocells. "No és perquè els ocells no sàpiguen fer nius, sinó perquè si tu els ajudes i els construeixes la casa, els estalvies feina i, per tant, el seu èxit reproductiu augmenta." I de retruc, l'hotel també beneficia altres insectes. Aquestes mosques, per exemple, que hi vénen a prendre el sol.

Abelles solitàries

L’abella de la mel és, de llarg, l’espècie més coneguda de la família dels himenòpters. És per això que molta gent creu que totes les abelles viuen en ruscs i fan vida comunitària. Res més allunyat de la realitat. Segons explica en David Bertran, cap de col·leccions del Jardí Botànic, a Espanya hi ha al voltant d’un miler d’espècies d’abelles que són solitàries. Cada una d’aquestes espècies té unes característiques concretes que fan que s’alimentin de flors diferents. És per això que és important preservar-les, pel seu paper clau en les tasques de pol·linització.

L’hotel per a abelles i vespes solitàries

El Jardí Botànic va decidir constuir un hotel per a abelles i vespes solitàries inspirant-se en dissenys que ja existeixen en altres llocs d’Europa. L’estructura disposa de  seccions fetes de diversos materials i de forats de diverses mides. L’objectiu és atraure el màxim d’espècies d’abelles i vespes solitàries possible. Aquests insectes gasten bona part del temps de la seva vida a trobar un bon lloc per fer-hi un niu on pondre els ous. Per facilitar aquesta tasca s’ha recreat l’hàbitat ideal per a elles. Normalment busquen llocs amb certa rugositat, amb poca llum i que els ajudin a mantenir la temperatura corporal alta. Les abelles i vespes no es queden pas a viure als nius, ni tampoc en aquest hotel. Simplement hi ponen els ous i deixen aliments per a les cries.

Més hotels a la ciutat

L’hotel del Jardí Botànic aviat deixarà de ser l’únic de la ciutat. La primavera vinent s’espera inaugurar-ne un altre al Jardí Botànic Històric, situat darrere el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Si amb aquestes dues estructures s’aconsegueix fer créixer el nombre d’abelles i vespes en aquestes zones, no es descarta construir més hotels en altres parcs de la ciutat.