Entre aquestes imatges amb els primers banyistes de la temporada, i aquestes altres, hi ha 15 dies de diferència. Aquest ha estat un cap de setmana de terrasses buides i de gent abrigada al carrer. Però això sí, amb uns beneficiats del mal temps: els surfistes. JORDI CRESPO "Per mi està molt bé, per mi molt millor. Si hi ha onades molt millor." Malgrat el descens de les temperatures, els esportistes no s'han deixat d'entrenar. Tampoc en John ha canviat la rutina de sortir a tocar a la platja. Avui, un blues per animar la tarda. Respecte a diumenge passat les temperatures màximes han caigut entre cinc i 10 graus. La sensació de fredor continuarà demà i, alerta, perquè aleshores s'intensificaran les pluges. La previsió no és gaire bona per als turistes, que s'hauran de conformar amb una estampa grisa de Barcelona. FRANCISCO GORLA, tursta argentí "Habíamos traído mallas para ir a la playa pero no pudimos venir por el mal tiempo y por el frío. Así que estamos recorriendo con el frío nada más." REBECA SILVERSTEIN, turista francesa "Vinimos de París a Barcelona buscando el sol y el buen tiempo y resulta que está casi igual que en París lluvia y un poco más y nos cae granizo." I els barcelonins també han hagut de recuperar del fons d'armari jerseis, bufandes o guants. JOSEP BERENGUER "M'he posat un jersei inclús per dins i tot plegat. Ara no és temps de portar això." PEDRO MACHÍN "Otros días ibas a lo mejor con una chaqueta más fina, no te abrigabas tanto y ahora sí que hace falta una chaqueta porque refresca." A la tarda hi ha hagut una pausa momentània de les pluges, però durant aquest cap de setmana s'ha hagut de recuperar el paraigua. En alguns punts de la ciutat s'han superat els 40 litres per metre quadrat.

La imatge d’aquest cap de setmana a les platges ha contrastat amb la de fa 15 dies, quan molts barcelonins van fer el primer bany de la temporada. De fet, els últims cinc dies ha plogut a Barcelona. Les dades acumulades de precipitació, de tot el que portem de 2013, superen els 250 litres per metre quadrat, un valor que acostuma a assolir-se a meitats de juny.

Tèrmicament, també hi ha hagut canvis importants al llarg de l’última setmana. Les temperatures màximes han caigut entre cinc i 10 graus per una profunda entrada d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera. Concretament, la massa d’aire fred va apropar-se a casa nostra provinent del nord d’Europa. Paral·lelament, una borrasca mediterrània va desencadenar les pluges i la neu de molts punts del país.

Aquesta entrada d’aire fred, que sobretot ens ha afectat aquest diumenge, ens ha deixat temperatures pròpies del mes de gener. A l’Observatori Fabra es va enregistrar un valor màxim de temperatura de 9,1 graus centígrads i un valor mínim de 4,5 graus centígrads. Segons la sèrie climàtica de l’Observatori, aquestes tempratures d’hivern en ple mes d’abril, no són habituals. Malgrat tot, no es poden qualificar d’excepcionals, especialment si es mantenen durant poques hores. De fet, aquest mateix dilluns les temperatures ja comencen a remuntar.