Al jaciment descobert al mercat del Born s'hi han trobat des de pintes fins a daus o biberons. Milers d'objectes que han permès recrear la vida quotidiana dels barcelonins al voltant de 1700. És un cas únic a Europa i per això aquest espai serà el punt neuràlgic de les celebracions a la ciutat. La primera data clau és el 9 de setembre, quan les instal·lacions s'obriran al públic amb dues exposicions. La primera és precisament la que recull la majoria de les troballes fetes a les excavacions. Serà una mostra permanent que ocuparà una de les quatre naus del mercat. La segona, una exposició temporal, recrearà el setge que va patir Barcelona el 1714. Només uns dies després, durant les festes de La Mercè, continuaran les activitats. El Parc de la Ciutadella acollirà espectacles, recreacions històriques i activitats per al públic familiar. I el que tampoc no és casual és que la ciutat convidada aquest any sigui Viena. A principis del segle XVIII, Barcelona acollia la cort dels futurs emperadors austríacs i després de la desfeta de fa 300 anys, Viena va rebre entre 12.500 i 15.000 exiliats catalans. Les activitats continuaran la primavera de 2014 amb un recorregut artístic per Barcelona. Serà un circuit urbà d'arquitectura efímera al carrer que passarà per indrets emblemàtics de la desfeta de 1714.
L’11 de setembre d’aquest any, s’inaugurarà el Born Centre Cultural. Els visitants podran descobrir “in situ” el mateix espai on van tenir lloc els fets clau de la història de Barcelona i del país. El jaciment de cases i edificacions de la Barcelona de 1700 s’ha descobert al subsòl de l’antic mercat del Born i oferirà una programació multidisciplinària que, a través d’exposicions, activitats musicals, artístiques i literàries, permetrà reviure aquesta història.
A Barcelona també es farà un circuit urbà d’arquitectura efímera al carrer on a partir de la primavera de 2014, un conjunt d’instal·lacions artístiques i arqueològiques oferirà un recorregut pels llocs més emblemàtics vinculats als fets de 1714. Les Festes de la Mercè també recordaran i celebraran d’una manera més lúdica al Parc de la Ciutadella la Barcelona de 1700.
Del febrer a l’octubre de l’any vinent el Museu d’Història de Catalunya organitzarà l’exposició 1714-2014: “La memòria de la Nació”. L’exposició de 1.000 m2 pretén revelar les claus del procés històric que ha consolidat l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya. També dins el marc commemoratiu dels 300 anys dels fets de 1714, es farà una exposició itinerant anomenada Catalunya i la Guerra de Successió (1702-1714) i al Palau Robert es farà de gener al març de 2014 una exposició centrada en la memòria gràfica de 1714 i la Guerra de successió.
El Departament d’Ensenyament posarà en marxa un seguit de propostes didàctiques i pedagògiques sobre la fita històrica de 1714 organitzades per les etapes de primària, secundària i batxillerat. La majoria d‘universitats catalanes també han introduït en la seva programació acadèmica doctorats, seminaris, conferències i accions de divulgació científica i de recerca del segle XVIII.