En l'estudi hi han participat 900 malalts renals de 27 centres sanitaris catalans. A uns els han aplicat tractaments d'hemodiàlisi convencional i, als altres, d'hemodiafiltració en línia. Els resultats demostren que en aquests últims casos, la mortalitat s'ha reduït en un 30%. La principal diferència és que la nova tècnica afegeix al procés una pressió addicional, anomenada convecció, que millora la depuració de la sang. FRANCESC MADUELL cap de Secció de Diàlisi de l'Hospital Clinic "Amb aquesta tècnica volem emulart el que fa el ronyó normal. Aconseguim filtrar entre 20 i 30 litres, que ens permet depurar millor les toxines urèmiques, essencialment les de pes mol·lecular més gran. Amb la tècnica convencional costa més d'eliminar." A més, el nou tractament també redueix l'hospitalització dels pacients i millora la seva qualitat de vida. ANTONI TOMBAS, president de l'Associació de Malalts Renals de Catalunya "La recuperació és molt més ràpida. Li permet reincorporar-se a l'activitat diària molt millor. No necessita descansar, ni estirar-se." Aquesta nova tècnica es va començar aplicar de forma pionera a Catalunya l'any 2007. De fet, l'estudi ha tingut molta repercussió internacional. A països com els Estats Units, estaven en espera de tenir més evidències científiques per aprovar el tractament. La Generalitat asegura que ara l'objectiu és que pugui aplicar-se a tota la xarxa sanitària. Actualment a Catalunya hi ha 45 centres que fan tractaments d'hemodiàlisi i entre el 70 o el 80% fan servir aquesta tècnica.

L’assaig clínic, coordinat des de l’Hospital Clínic de Barcelona i impulsat per la Societat Catalana de Nefrologia, és el primer a demostrar que la tècnica de l’hemodiafiltració en línia (HDF-OL) millora els resultats del tractament convencional. Hi han participat 906 pacients, procedents de 27 centres catalans, i s’ha constatat que aquesta tecnologia redueix la mortalitat a tres anys en un 30% dels casos. L’HDF-OL afegeix al procés una pressió addicional que fa que el recanvi de sang en una sessió sigui d’entre 15 i 30 litres. L’estudi constata que el tractament redueix un 22% el nombre d’hospitalitzacions i un 28% els episodis d’hipotenció.

L’informe ha generat molt d’interès als Estats Units, on encara no han aprovat aquest procediment en espera d’evidències com les que acaben de publicar els científics catalans.

A Catalunya el 40% dels 4.000 pacients sotmesos a diàlisi ja reben tractament amb aquesta nova tècnica. La conselleria de Salut confia que durant la pròxima dècada s’estengui a la totalitat dels centres.