Imatges com aquesta no es tornaran a veure al Sónar 2013, com a mínim ni al CCCB i ni el MACBA. El trasllat del festival preocupa a alguns comerciants del Raval. MARI CARMEN, forn Betlem "Con el Sónar trabajamos mucho y son los días que aprovechamos porque se vende mucho. Se hacen muchos platos, muchos bocadillos. Entonces si lo quitaran nos afectaría bastante." FRANCESCA AUBACH, herbolari Llansà "A mi no em molestava en absolut per dues coses: per la venda i per la repercussió que té el Sónar arreu del món." Per contra, tot i que es tracta d'un festival de música electrònica, a la botiga musical Revòlver al carrer dels Tallers creuen que el trasllat no els restarà clients. JAUME, botiga Revòlver "Que el Sónar no es celebri aquí al barri no ens afecta per res. No és un públic de consum, de consum de música..." Els qui clarament es congratulen de la desaparició del festival són els veïns de la zona. PEP GARCIA, portaveu AV Raval "La Rambla del Raval era un veritable abocador i la plaça dels Àngels també. No per culpa dels organitzadors o dels grups, sinó d'una part molt incívica del públic que venia." La polèmica està servida i ara només falta veure com hi reaccionaran els veïns i comerciants dels voltants de la plaça d'Espanya.

En la darrera edició del festival de música electrònica, l’afluència de públic als concerts diürns era aproximadament de 33.000 persones pels tres dies d’actuacions. El canvi de localització del Sónar, del centre de la ciutat a la Fira de Barcelona, causarà un impacte econòmic per a alguns negocis ubicats a la rodalia de la plaça dels Àngels.

El Forn de Betlem, situat al carrer de Joaquín Costa, és un bon exemple dels comerços que feien una bona caixa durant els dies de celebració i que ara lamenten el canvi. La Mari Carmen, que hi treballa com a dependenta, recorda com cada any el local s’omplia de gent disposada a comprar entrepans, plats preparats i altres comestibles.

Una altra botiga de tota la vida que notarà la davallada en els ingressos és l’herbolari centenari del carrer d’Elisabets, l’Herbolari Llansà. La propietària, la Francesca Ubach, preparava infusions fredes per als aficionats al tecno i pensa que a banda del perjudici econòmic que patirà el barri, era bo que el Sónar se situés al centre per la “projecció internacional de la ciutat”.

A la botiga de música Discos Revolver, al carrer dels Tallers, no estan tan preocupats pel trasllat. En Jaume ens explica que tot i que hi ha molts melòmans que s’apropen al centre durant el Festival de Música Avançada, no són tan consumidors com podrien ser els assistents d’un altre festival important de la ciutat, el Primavera Sound.

Els que es feliciten per la decisió de l’organització són els veïns del barri, que a través de l’Associació de Veïns del Raval feia anys que reclamaven alguna solució. El seu president, Pep Garcia, explica que la gent gran que viu a la zona no podia dormir perquè “una part dels visitants tenien un caràcter incívic i allargaven la festa fins ben tard”. Caldrà veure ara si les queixes es traslladen ara als voltants de la plaça d’Espanya, o si els veïns dels barris pròxims a la Fira de Montjuïc reben el Sónar amb els braços oberts.