JOAN CARLES MOLINERO, cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona "Un dels motius, encara que pugui semblar estrany, és el preu de l'or. La pujada del preu de l'or ha significat un increment notable d'aquests fets delictius. I un altre de molt clar: el mòbil que portàvem la majoria de nosaltres fa dos anys a la butxaca valia 60 euros i ara en val 600, no?" XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo, si he de dir la veritat, estic content. Jo crec que en aquests dos anys s'ha fet una molt bona feina. S'ha fet una tasca de prevenció per davant de la reacció. Jo sempre dic que amb facilitat s'actua per acció-reacció i jo crec que és molt important que hi hagi prevenció."

La Junta Local de Seguretat ha presentat el balanç de l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana durant el 2012. En general, les xifres són positives ja que l’any passat es van produir un 4,3% menys de delictes a la ciutat que el 2011. Concretament, es van registrar 186.977 fets delictius, uns 704 menys cada mes. Així, es confirma la davallada dels últims dos anys. Destaca la reducció dels delictes al districte de Ciutat Vella, on han baixat un 7% respecte a l’any anterior.

Enmig d’aquests resultats positius, els robatoris amb violència i intimidació han augmentat un 12% durant el 2012. Concretament, els que es produeixen a la via pública han crescut un 13%. Tot i això, durant el segon semestre de l’any es va començar a apuntar una tendència a la baixa. Aquest tipus de robatoris representen el 6,7% dels delictes que es van registrar a la ciutat l’any passat. Darrere de les estrebades i els atracaments a persones no hi ha un grup criminal sinó joves delinqüents que actuen sols o en parella. Els Mossos d’Esquadra apunten l’augment del preu de l’or i del valor dels telèfons mòbils com les causes de l’increment d’aquests robatoris.

Els furts continuen representant més de la meitat (54%) dels delictes que es cometen a Barcelona. Els petits robatoris han caigut un 7,1% durant el 2012. Se’n van registrar 100.658 davant dels 108.373 de 2011. Aquest tipus de delicte també va disminuir durant l’estiu. Els resultats s’atribueixen a un increment de la pressió policial a les zones turístiques.

També han baixat els robatoris amb força un 4,8% respecte a 2011. Una altra disminució destacable és la dels robatoris amb violència a l’interior de domicilis, que s’han reduït un 5,7%.

Les patrulles conjuntes de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han contribuït en reduir en un 14% els delictes al metro durant el 2012. El dispositiu que van activar els dos cossos de seguretat durant el Nadal també ha acabat amb dades positives, ja que s’han rebaixat un 4% els delictes durant les festes. A més, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana van treballar conjuntament en 220 operacions l’any passat.