L’agència de notícies italiana Hansa s’ha fet ressò de les paraules del pontífex en un acte del consistori per a la canonització dels màrtirs d’Otranto: “He arribat a la certesa que les meves forces, a causa de la meva avançada edat, no s’adeqüen per més temps a l’exercici del meu ministeri”, ha dit.

“Amb total llibertat declaro que renuncio al ministeri de bisbe de Roma i successor de Pere”, ha afegit el pontífex, segons un comunicat publicat a Radio Vaticana.

Sistach: “Posa en relleu la profunda espiritualitat del papa”

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha valorat la “lucidesa” de Benet XVI per donar aquest pas, que demostra “la profunda espiritualitat del papa.” El cardenal considera que la renúncia posa de manifest la voluntat de servir l’Església amb la màxima entrega. En un comunicat, Sistach recorda la visita que Benet XVI va fer a Barcelona per dedicar la basílica de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí.

Precisament el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach (Barcelona, 1937), participarà en el conclave que ha d’escollir el proper pontífex de l’Església catòlica. Serà l’únic bisbe català que participarà en l’elecció del nou papa i que fins i tot podria optar a ser-ho. El seu antecessor en el càrrec, el cardenal Ricard Maria Carles, supera el límit de 80 anys, en què els cardenals poden votar per escollir el papa. Carles va participar el 2005 en l’elecció de Joseph Ratzinger com a pontífex.

Martínez Sistach va ser escollit cardenal per Benet XVI el 24 de novembre de 2007, i es va ampliar la nòmina de membres del Col·legi Cardenalici. L’Arquebisbe de Barcelona va enfortir lligams amb el Vaticà arran de la visita que Benet XVI i el seu secretari d’Estat, Tarcisio Bertone, van fer a Barcelona per dedicar la Sagrada Família.