Cap a 2020, la primavera s'haurà avançat i l'estiu finalitzarà als voltants de Tots Sants, a principis de novembre. Són els resultats d'aquest estudi sobre els efectes del canvi climàtic sobre el turisme a casa nostra, que assegura que la temporada de clima agradable per a activitats a l'aire lliure serà més llarga i això permetrà desestacionalitzar el turisme. La contrapartida, però, són més dies amb excés de calor i molta xafogor, amb nits tropicals, és a dir, per sobre dels 20 graus. JAVIER MARTÍN VIDE, catedràtic de Climatologia de la Universitat de Barcelona "Y en el 2050 tendremos ya 41 dias, toda la segunda semana de julio y hasta el 24 de agosto que hará más grata otra destinación que la nuestra. Avanzamos la temporada buena, la nuestra y se retrasa la temporada de invierno." L'objectiu d'aquest treball és millorar la competitivitat i eficàcia del sector turístic per al període 2020-2050, per això alerta les estacions d'esquí. "Han de convertir su estación de esquí en estación de montaña, diversificando la oferta, no sólo pensada en la nieve. La cota de nieve tiende a subir. A mediados de este siglo en absoluto estará garantizada la viabilidad de nuestras estacions de esquí." La Fundació Empresa i Clima dóna per fet el canvi climàtic i per això aposta per la mitigació dels efectes que té i l'adaptació als nous temps.
L’informe constata que el 2020 a Barcelona hi haurà un període de 10 dies en què no hi haurà confort climàtic per excés de calor. El 2050 es calcula que aquest percentatge s’elevarà a 41 dies, és a dir, amb temperatures superiors als 30 graus durant les hores diürnes i superiors als 20 graus durant les hores nocturnes. Es preveu també que el període més càlid sigui entre el 24 de juliol i el 2 d’agost durant el 2020 i entre el 15 de juliol i el 24 d’agost el 2050.
Altres conclusions climàtiques, a banda de l’augment de la temperatura, són que la insolació no patirà canvis significatius. Pel que fa a les precipitacions, es preveu que fins a 2020 no hi hagi variacions importants, però el 2050 s’apunta una davallada del 8%. Això comportarà una disminució dels recursos hídrics, sobretot a Catalunya i a les Illes Balears. També es preveu que els períodes de vent fort disminueixin.
L’informe Avaluació i efectes del canvi climàtic a l’Euroregió Pirineus Mediterràni per a la millora de la competitivitat i eficàcia del sector turístic (període 2020-2050), ha estat elaborat a partir de 6.481.024 dades climàtiques, que s’han treballat amb l’anàlisi de 15 mesos. També s’han realitzat 357 enquestes a empresaris i turistes de 142 localitats de l’Euroregió, de ciutats com Barcelona, Palma, Tolosa i Montpeller.
Es calcula que el nivell del mar augmentarà tres mil·límetres cada any a la majoria de zones del món. D’aquesta manera el 2050 hi haurà llocs de l’Euroregió amb 15 centímetres més d’altura del nivell marítim, però a la costa catalana i en concret de la ciutat de Barcelona no es preveu que sigui tan significatiu i s’assegura que l’oferta de sol i platja es podrà mantenir a Barcelona.
L’estiu s’avançarà i serà més llarg
Aquests canvis climàtics a la zona de l’Euroregió comportaran canvis en el calendari d’activitats turístiques perquè l’estiu s’avançarà i durarà més dies. També es preveu una disminució de la freqüència de les gelades i de les nevades. De fet, l’estudi aconsella a les estacions d’esquí del Pirineu que es readaptin a la nova realitat climàtica i es transformin en estacions de muntanya, amb ofertes d’altres serveis a l’aire lliure. En aquest sentit, també s’ha assegurat que el 2050 no quedarà cap glacera al Pirineu català i que un dels reclams turístics serà la frescor nocturna durant les nits d’estiu.
La Fundació Empresa i Clima assegura que cal diversificar l’oferta turística, amb mesures d’estalvi d’energia i de millora de la sostenibilitat. En aquest sentit, les enquestes que han realitzat a turistes mostren com la gran majoria dels enquestats estan disposats a pagar taxes turístiques per adaptar-se a les noves realitats climàtiques i ambientals. Des de l’estudi es proposen indicadors de ràtios de consum d’aigua, producció de residus o emissions de diòxid de carboni.
La directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, va presentar les conclusions de l’informe a la directora de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, el 30 de gener. També a els empresaris a assessorar-se abans de fer realitat els projectes empresarials, ja que el clima pot ser un condicionant important perquè el turisme augmenti o no de cara als propers anys.