Els 40 experts en salut mental que han elaborat l’informe de la Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Pere Tarrés coincideixen a afirmar que amb els recursos actuals som lluny de poder atendre com cal els infants i joves amb problemes de salut mental, i alerten de la falta d’inversió. També han afirmat que cal sumar-hi la poca interacció entre els serveis implicats. Segons constata l’estudi presentat aquest dijous, la salut mental transcendeix l’àmbit de la sanitat, i els sistemes educatiu i del lleure hi haurien d’intervenir.  La intervenció, asseguren, està “molt fragmentada” amb  mirades i plans de treball parcials; existeixen pocs espais per a la  coordinació interprofessional; i hi ha un coneixement insuficient del  conjunt de recursos, el seu funcionament i distribució.

Una dada significativa és que un 3,8 % dels menors d’entre 4 i 14 anys té risc de patir un problema de salut mental. A més, el 7,1 % va al psicòleg, un percentatge que ha augmentat un 5 % els últims anys, segons dades de  l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA).

Els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van  atendre durant el 2014 un total de  62.000 menors de 18 anys, un 28 % més que cinc anys enrere.