JOAN JOSEP OMELLA, arquebisbe de Barcelona "Hem dit que el que hem de fer és apartar-lo d'aquesta escolania. O sigui, tolerància zero."

Els fets denunciats haurien passat, suposadament, fa més de 30 anys, quan l’home treballava en una escola de Sabadell. Així consta en la denúncia que els Mossos van registrar a finals de maig.

Davant d’aquesta informació, l’arquebisbe ha explicat que aquest dimecres ha parlat amb el rector de la parròquia i han decidit apartar l’home de l’escolania. “Fora la responsabilitat d’acompanyar els nens d’aquesta escolania”, ha remarcat.

Joan Josep Omella també ha explicat que es tracta d’un col·laborador laic i no d’un sacerdot i, per aquest motiu, el cas no depèn de la jurisdicció eclesiàstica sinó de la civil. De moment, però, el denunciat no hauria rebut cap citació judicial i només l’han citat a declarar els Mossos, en què es va acollir al dret a no fer-ho. Es tractaria, a més, d‘un delicte que ja hauria prescrit.

Preguntat sobre aquesta qüestió, Omella reconeix que la prescripció d’aquests casos és un “tema molt delicat”. L’arquebisbe reconeix que a vegades poden haver passat molts anys i a més de pensar en la víctima també cal pensar en l’abusador i si aquella persona es podria haver corregit o no. “Des d’una situació humana i de respecte dels drets de totes les persones”, ha apuntat Omella, “hem d’estar molt a prop de tothom però, primer de tot, de les víctimes“.

Cap vinculació amb la basílica

Tant des de la Junta Constructora de la Sagrada Família com des de l’arquebisbat de Barcelona s’ha volgut puntualitzar que la basílica no té cap vinculació amb l’escolania que dirigia el denunciat. La formació coral depèn de la parròquia del barri, que està ubicada a la cripta però que és un ens independent de la basílica.