Els barcelonins puntuen la seguretat amb un 6,2, una dècima per sobre de l'any passat. El nombre de persones que han estat víctimes d'algun delicte baixa tres dècimes i se situa en un 23,3% en una mostra que aquest any s'ha centrat als barris de l'eix Besòs. Segons les dades, l'índex de victimització dels barris de la ribera del riu que pertanyen a Nou Barris, Sant Andreu o Sant Martí se situen entre un i dos punts per sobre de la resta de la ciutat. Els problemes més habituals tenen a veure amb la seguretat personal (furts o estrebades), que se situen per sobre de la mitjana de Barcelona, també els robatoris en vehicles i, en menor mesura, els robatoris en domicilis. AMADEU RECASENS, comissionat de Seguretat "S'estan produint furts de carteres, de mòbil, intents de robatori no consumats. Augmenta el petit delicte, el delicte bagatela, aquell delicte que -per cert- el ciutadà considera que no val la pena denunciar." De fet, ha baixat l'índex de denúncia fins al 21 i mig per cent, la xifra més baixa des de 2011, perquè els ciutadans prefereixen no notificar-ho quan els delictes són menors. Al barri del Besòs, la brutícia és percebuda com el problema més important (11 punts per sobre que a la resta de la ciutat), seguida de la pobresa i les persones sense llar, que a la resta de Barcelona es percep amb més preocupació. El soroll és, en tercer lloc, el que més preocupa tant als barris com a la resta. El consistori considera que centrar la mostra en els barris permetrà afinar més les actuacions de prevenció i seguretat, i creu que reforça la necessitat de la policia de barri, la nova figura creada amb el Pla director de la Guàrdia Urbana.

Als barris dels districtes de Nou Barris (25 %), Sant Andreu (25,3 %) i Sant Martí (24,8 %) més pròxims al riu Besòs, els veïns tenen una major percepció, respecte a la resta, d’haver estat víctimes d’un delicte. I de fet, els casos consumats són allà un 2,2 % superiors.

Amb tot, es denuncia menys (gairebé un punt per sota en comparació del conjunt de Barcelona), especialment a la Trinitat Vella, Baró de Viver i el Bon Pastor, on només ho han fet el 17,9 % dels veïns. I el civisme i la convivència treuen molt millor nota (un 6,3 sobre 10, molt per sobre del 4,8 que obté en total la ciutat).

Al conjunt de la ciutat, la victimització se situa en el 23,3 %, 0,4 punts per sota de 2015. Per districtes, Ciutat Vella encapçala els índexs amb un 17,8 %, seguit de l’Eixample (15,7 %) i Sants-Montjuïc (14,5 %). A la cua, els districtes amb menys fets de victimització són Sarrià – Sant Gervasi (3,6 %), Nou Barris (5,8 %) i les Corts (7,3 %).

Les dades de l’enquesta també revelen que poc més d’un de cada cinc ciutadans afirma que denuncia els fets delictius. Pel que fa al civisme, ha augmentat una dècima tant pel que fa a la ciutat com als barris, i s’ha arribat al 5,8 i al 6,2 respectivament. Els conflictes de convivència, la majoria per soroll, també han disminuït.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, ha explicat que la seguretat és “un problema de benestar i convivència” que va més enllà de ser un tema estrictament policial.