A les 10.30 h el Tribunal Suprem ha reprès la vista que es va suspendre el 6 de juny per un error en la tramitació del recurs de Jordi Cuixart. La Sala d’Apel·lacions ha de decidir aquest dilluns si accepta els recursos o bé els desestima. En cas que els rebutgi, l’ordre de processament serà ferma i això pot implicar la inhabilitació de Puigdemont, Junqueras i la resta de diputats que són a la presó.

Segons l’article 384 bis del Codi penal, els processats per rebel·lió, amb interlocutòria ferma i amb la presó provisional decretada, quedaran “automàticament suspesos” de l’exercici de les seves funcions públiques mentre duri la situació de presó. En aquesta situació es troben Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Jordi Sànchez. No queda clar si a Carles Puigdemont i Toni Comín, que estan processats per rebel·lió però no són a la presó, també se’ls pot aplicar aquest article.

Renúncia a l’escó

Es dona per fet que si els polítics independentistes queden inhabilitats, Junqueras, Romeva, Sànchez, Turull i Rull renunciaran a l’acta de diputat per no posar en perill la majoria sobiranista a la cambra. Però caldrà veure si Puigdemont i Comín fan el mateix. Algunes fonts apunten que l’expresident de la Generalitat podria mantenir l’escó, malgrat que no pogués votar en els plens, per guardar-se la carta de tornar a intentar ser investit president més endavant.