Matí d'intensa activitat als cementiris de la ciutat. Tot just arribar, toca consultar la ubicació i després comprar les flors. Avui els passadissos dels cementiris s'omplen de persones que volen recordar els difunts. "Nos gusta venir, parece que tenemos algo aquí" "Están els meus pares, els meus avis, tots els avantpassats estana quí" "Y mi nieta la mayor le trae un dibujito y se lo entregamos y muy bien." La visita al cementiri s'aprofita per posar en ordre i mantenir net l'espai del difunt "Antes venían los familiares que tenemos aquí y después pues venimos nosotros." Una tradició, la de retre homenatge als avantpassats, que traspassa fronteres. "Tenemos que visitar a nuestras familias, difuntos, tenemos que recordarlos." En el dia amb més públic de l'any, aquí al cementiri de Montjuïc s'ha reforçat el personal, 12 treballadors extra centrats en exclusiva a ajudar la gent gran o amb mobilitat reduïda. S'espera que 95.000 persones passin avui pels nou cementiris de la ciutat. Una xifra que va a la baixa. JORDI VALMAÑA, director de Cementiris de Barcelona "Estem notant una menor afluència als cementiris en general, fins ahir vam comptar 100.000 persones, enguany no hi hem arribat, ens hem quedat una mica per sota." Avui s'ha reforçat el transport públic per arribar als cementiris i funciona amb normalitat el bus llançadora que enllaçala plaça d'Espanya amb Montjuïc.

On més gent s’ha pogut veure aquest diumenge és al cementiri de Montjuïc, que concentra un terç de les visites. Tot i que s’ha notat una major afluència de vehicles que altres dies, no s’han produït retencions per accedir-hi.

Altres usuaris han preferit el transport públic. Transports Metropolitans de Barcelona ha reforçat les línies d’autobusos que connecten amb els diferents cementiris de Barcelona i també ha funcionat el bus llançadora que connecta la plaça d’Espanya amb el cementiri de Montjuïc.

La celebració de Tots Sants és una festa cristiana que es du a terme el dia 1 de novembre per tal de commemorar aquells i aquelles que ens han deixat. Segons la tradició, en aquest dia els vius visiten els morts, de manera que l’endemà, el dia de difunts, seran els morts els que ens visitin a nosaltres.

En aquests últims anys, el dia de Tots Sants s’ha vist una mica afectat per l’ombra de Halloween, la festa d’origen celta celebrada principalment als Estats Units i altres països de parla anglesa, com el Regne Unit i Irlanda.