MERITXELL SUSANY "Nosaltres som de castanyada tradicional, de la de debò, amb panellets, castanyes, moniato... que no ens agrada gaire però també el posem i no som de Halloween, som dels de sempre." MONTSERRAT PLANES "Estem en família, enraonem i mengem els panellets, les castanyes i els moniatos, i brindem." MANUEL COLLADO "El passem en família també, anem a Premià de Mar a celebrar-ho amb els fills i tot a celebrar-ho, perquè és una tradició molt antiga i se celebra a Catalunya amb una estima molt especial. Al mateix tems també recordem el passat i els nostres avantpassats. Avui hem anat al cementiri" HERMINIO CAO "El tiempo para las castañas, si no llueve, hace buen tiempo, si hiciera un poco de fresco mejor que si hace calor. Vienen de todo el mundo, sobre todo los sudamericanos, gente joven, y de aquí también. Un poco de todo, mayores, gente joven."

La Montserrat és castanyera de tota la vida, però no li agrada gaire torrar castanyes, perquè l’obliga a passar calor. Prefereix la venda i el tracte amb la gent. Segons Izquierdo, la compra de castanyes en parades com la seva ha disminuït molt durant els darrers anys. No sap per què, però els barcelonins ja no hi compren com abans. De fet, ara, els que més s’hi aturen són turistes.

A la tradicional parada de castanyes de la rambla de Catalunya també se’n venen enguany menys que l’any passat. Ho confessen els joves castanyers que se’n fan càrrec, molt diferents de la imatge tradicional que tenim de la castanyera. Els venedors d’aquest indret admeten que ells encara no havien nascut quan es va muntar la parada per primer cop.

A Catalunya, la nit del 31 d’octubre és coneguda com la Castanyada. En aquest dia tan especial és tradició menjar castanyes, moniatos i panellets. Antigament la castanyada era un àpat dedicat als morts, que probablement devia derivar d’antics ritus funeraris. La tradició ha variat amb els temps moderns. No només les castanyes es comencen a vendre molts dies abans de la festivitat, sinó que a més la Castanyada ja no es un considera un àpat dedicat als morts. No obstant, se segueix celebrant la nit abans de Tots Sants.

Actualment les parades de castanyes es munten dies abans de la Castanyada, però això no sempre ha estat així.  Antigament, les parades es muntaven per primera vegada el dia 1 de novembre. La gent comprava les castanyes en tornar de visitar els familiars morts. De fet, l’endemà, el dia 2, és el dia dels difunts.