La torre de les aigües del Poblenou es va construir fa 132 anys. Va ser en plena revolució industrial a Catalunya. En un principi la torre es va idear per captar, enmagatzemar i distribuir aigüa als ciutadans de Ciutat Vella i la part baixa de l'Eixample. Els problemes de salinització de l'aigua, però, van fer que acabés tenint un ús industrial. Ara, després de tres anys de rehabilitació l'edificació s'obre al públic. ANTONI VILANOVA, arquitecte "Només hem intervingut en les parts en què realment calia una adaptació perquè fossin viables les visites. I per tant, la resta hem respectat l'original que és una mostra de l'arquitectura catalana del segle XIX." L'habilitació ha constat sobretot en la neteja dels materials de contrucció, bàsicament el maó, la restauració o creació d'escales, la millora en la il·luminació dels espais i, fins i tot, s'hi ha instalat un desfibril·lador. També ha estat fonamental la conservació d'elements originals com aquest mesurador de la capacitat del dipòsit d'aigua o el treball fidel a l'obra de Pere Falqués. "A l'hora de ser respectuosos hem hagut de fer un esforç per reproduïr les tècniques tradicionals, les tècniques originals, per poder-ho fer com s'hagués fet en el segle XIX, perquè no es notés en certa mesura l'empremta." Al capdamunt dels 60 metres d'alçària i els 12 de diàmetre que fa la torre s'hi ha habilitat un mirador privilegiat a Barcelona. En una altra època, durant la Guerra Civil, s'hi allotjava una defensa antiaèria contra l'aviació franquista que venia de Mallorca. A partir d'abril i durant dos mesos, seran només els veïns del Poblenou els qui podran visitar la torre en grups de 15 persones. Després, s'obrirà a la resta de ciutadans. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És un edifici lligat a la necessitat d'aigua de la ciutat i jo crec que avui dia que la indústria s'ha traslladat, doncs era absolutament obligat de posar-la en condicions".
La Torre de les Aigües del Besòs es va construir fa 132 anys, en plena revolució industrial, amb l’objectiu de distribuir aigua als veïns de Ciutat Vella i la part baixa de l’Eixample. Tot i això, la salinitat de l’aigua va fer que s’acabés destinant a usos industrials.
La remodelació s’ha allargat durant tres anys, i s’ha centrat en la neteja de materials com els maons, la restauració o la construcció d’escales o la millora de la il·luminació. Tot, reproduint “les tècniques tradicionals, les tècniques originals, per poder-ho fer com s’hauria fet en el segle XIX”, segons els arquitectes encarregats de l’obra.
Els veïns del Poblenou podran visitar exclusivament la Torre de les Aigües del Besòs en grups de 15 persones entre els mesos d’abril i maig. Després, les visites s’obriran a la resta de ciutadans.