La proposta del PSC ha estat transaccionada per ICV-EUiA, que hi ha afegit la creació d’una comissió formada per entitats veïnals i socials i els grups municipals; també s’hi ha afegit la demanda que s’impulsi un procés participatiu obert a la ciutadania per debatre el futur de la Sagrada Família i el seu entorn. En el termini de sis mesos, el govern municipal presentarà una proposta d’ordenació per als entorns del temple en forma de planejament urbanístic.

En aquest termini s’haurà de resoldre quina és l’opció triada per reurbanitzar els entorns de la Sagrada Família i indicar quins són els terrenys i edificis afectats. El consistori haurà d’avaluar els costos econòmics i socials de les possibles expropiacions i reallotjaments previstos i les solucions per garantir una mobilitat sostenible als entorns del temple.

L’adquisició d’un solar accelera el procés

Els veïns dels entorns de la Sagrada Família van veure com, el 24 de gener de 2014, els grups municipals acordaven impulsar l’adquisició d’un solar del carrer de Mallorca per reallotjar-hi els possibles afectats per expropiacions. Amb aquest compromís, assolit en la Comissió d’Habitat Urbà, l’Ajuntament va fer el primer pas per a la transformació dels entorns de la Sagrada Família. Es tracta d’un solar de més de 5.000 metres quadrats propietat d’Aigües de Barcelona, situat entre els números 424 i 432 del carrer de Mallorca.

Dies després, més d’un centenar de veïns de les illes centrals dels carrers de Mallorca, València i Aragó i de la resta d’edificis adjacents, van celebrar una assemblea informativa per conèixer més detalls de l’evolució de les obres de la Sagrada Família i quines implicacions té per al futur dels seus habitatges. Un dels vocals de l’associació de veïns, Joan Itxaso, va dir que els veïns havien començat a organitzar-se “per no ser agents passius d’aquesta operació”. Demanava que se’ls informés de manera transparent i que no se’ls enganyés. Itxaso creu que seria satisfactori un compromís rubricat per totes les parts amb el compromís que els veïns es puguin reallotjar al mateix barri on viuen.