Foto: Montse Argente

El faristol que recorda el naixement de la primera associació de veïns de Nou Barris, ubicat a Torre Baró, ha tornat a ser víctima del vandalisme. L’Arxiu Històric de Nou Barris ha denunciat en un tuit la pintada, que de nou impedeix que es llegeixi la història d’aquesta entitat, creada l’any 1970 per lluitar contra un pla urbanístic que afectava la zona.

L’Ajuntament el tornarà a reposar per segon cop

La resposta de l’Ajuntament no ha trigat a arribar. Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica, ja ha respost per xarxes que es reposarà el faristol. I no serà el primer cop. Al setembre el text del faristol era totalment il·legible a causa de les nombroses pintades i rallades que tenia.

El faristol es va instal·lar el març de l’any 2019 a l’avinguda d’Escolapi Càncer, a Torre Baró, just en el punt on estava ubicada l’adreça de l’Asociación de Vecinos del sector Vallbona-Torre Baró-Trinidad, legalitzada pel Govern Civil de Barcelona l11 d’abril del 1970.

Una associació amb més de 50 anys

L’abril del 1970 es va fundar l’Asociación de Vecinos de 9 Barrios, la primera associació veïnal de Nou Barris. De fet, el nom del districte surt precisament de la publicació d’aquesta entitat, que agrupava els nou territoris de la zona. 

L’associació va ser impulsada per activistes veïnals com Manuel Vital, Cirilo Poblador, Carmen Riaño, Maria Ángeles Rivas i Ignasi Catalán, entre d’altres, per lluitar contra el Pla parcial aprovat per l’Ajuntament, que representava una nova agressió urbanística per als barris afectats del nord de Sant Andreu.

Ignasi Catalán va decidir posar per títol ‘9 Barrios’ al primer full informatiu sobre aquests barris, el desembre del 1971, fent referència al número de barris afectats. Per aquest motiu, l’associació va ser coneguda popularment com a AV de 9 Barrios. El nom d’aquell butlletí veïnal actualment també és el nom del districte, encara que ja no abasti nou barris, sinó 13.