En un acte a què ha tingut accés l’agència Efe, el titular del jutjat contenciós número 17 de Barcelona va declarar nul·la la sentència anterior després d’admetre que no havia celebrat el judici, però va advertir a l’advocat de l’APTN que es donava per “prou il·lustrat del cas” a la vista d’altres sentències sobre processos similars. Davant d’aquesta advertència, els lletrats de l’Associació de Professionals de les Teràpies Naturals consideren que el jutge ha perdut l’objectivitat per enjudiciar el cas, així que han presentat una queixa davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i han plantejat la seva recusació perquè sigui un altre magistrat qui jutgi el cas.

En el seu moment, fa dos anys, el judici es va suspendre a petició de les parts, precisament en espera que es dictés sentència en processos similars que s’estaven tramitant davant altres jutjats. L’origen del contenciós és el recurs d’un terapeuta de l’associació contra la multa de 3.006 euros que li va imposar el Departament de Salut per exercir activitats que sols poden desenvolupar professionals sanitaris amb titulació oficial i col·legiats. La multa va resultar d’una inspecció que la Generalitat va efectuar d’ofici a l’Institut Superior de Medicines Tradicionals (ISMET), que va comportar l’obertura de nou procediments sancionadors a professionals que exercien al centre. La sentència del jutge recusat sosté que només un dels set jutjats que portaven aquests processos havia donat la raó a l’Associació de Teràpies Naturals, per la qual cosa el magistrat “s’alinea amb la posició majoritària” de la judicatura.

D’aquesta forma, el jutge va confirmar la multa imposada al terapeuta, per entendre que realitzava activitats de caràcter sanitari -com tractaments per al còlon irritable, virus del papil·loma humà, infecció urinària, artrosi, bursitis, reflux gàstric o problemes menstruals- sense la preceptiva llicència. El director del centre ISMET de Barcelona, Àlex Badrena, denuncia la “persecució” de què, al seu parer, són víctimes els 15.000 professionals de les teràpies naturals per part dels poders públics.