El Gimnàs Social Sant Pau torna a captar l’atenció social i mediàtica, després que al juliol es va anunciar l’acord per salvar l’equipament de ser desnonat. En aquesta ocasió, però, la raó no és una celebració, sinó que un grup de treballadors del Sant Pau denuncia “les injustícies que hem patit des de l’arribada de la nova directiva”, amb Lara Cáceres al capdavant (que relleva la fins aleshores cara visible del gimnàs, Ernest Morera).

Els treballadors han creat un compte de Twitter per fer públiques les seves queixes, entre les quals destaquen “irregularitats en la contractació”, “negligències en la prevenció de riscos laborals”, “l’amenaça de la direcció de tancar el servei de dutxes” i una “denúncia per assetjament laboral i repressió sindical” arran de l’acomiadament d’una treballadora (que, alhora, era la delegada sindical de la CGT).

Tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat betevé, la raó de l’acomiadament és una presumpta agressió verbal per part de l’extreballadora a una companya del gimnàs. Lara Cáceres ha explicat a betevé que el gimnàs li va obrir un expedient (amb suspensió de feina, però no de sou) després que la víctima denunciés l’agressió als Mossos d’Esquadra i que, “a posteriori” la cooperativa que gestiona el Sant Pau va decidir acomiadar la suposada agressora: “Ara la justícia haurà de fer la seva feina”.

Per la seva banda, l’extreballadora també ha parlat amb betevé i ha negat rotundament que es produís cap agressió. A més, ha explicat que no té cap constància que la companya presumptament agredida presentés cap denúncia, però avisa que ella sí que ha demandat l’empresa per acomiadament improcedent: “Em van acomiadar perquè soc qui encapçalava les demandes dels treballadors”.

“Que se separi radicalment l’agressió de les demandes laborals”

Més enllà de l’episodi d’aquest acomiadament, el conjunt de treballadors que s’ha agrupat sota el paraigua de la CGT també ha exposat altres demandes en matèria laboral, com el compliment de les mesures anticovid-19 o la prevenció de riscos laborals: “El Gimnàs Social? [sic] Sant Pau explota i posa en risc la salut d’usuàries i treballadores”, pregona el grup de Twitter creat per a l’ocasió.

Tot i que els treballadors han convocat una roda de premsa aquest dimarts, 16 de novembre, per donar més detalls sobre la seves denúncies, la directora del Sant Pau ja els ha fet una primera resposta: “Que se separi molt radicalment el tema de l’agressió de la resta de demandes laborals, sobre les quals podem arribar a un acord”. Lara Cáceres ha dit a betevé que es mantenen les negociacions sobre aquestes qüestions laborals i que, algunes, les comparteix.

Pendents de l’Ajuntament

Ara bé, abans de poder negociar alguns punts de caràcter laboral, primer caldrà saber els plans de futur que l’Ajuntament té amb l’entitat. El contracte actual (per prestar el servei de dutxes a persones vulnerables) venç el 31 de desembre i, per tant, el Sant Pau està en espera de signar un contracte amb el consistori.

D’una banda, Lara Cáceres ha explicat que l’Ajuntament planteja reduir el nombre de dutxes diàries (actualment se n’ofereixen 200 al dia, tot i que el consistori en subvenciona 150 per contracte) i reobrir el gimnàs (tancat des de la pandèmia). I, de l’altra, també que cal tenir en compte quan començaran les obres a l’espai, fet que condicionarà quina activitat pot assumir l’equipament.

Fonts municipals han dit que “la intenció és mantenir la col·laboració durant el 2022” i que, en aquest sentit, s’estan mantenint reunions amb la cooperativa del Gimnàs Social Sant Pau per estudiar “totes les possibilitats” perquè l’equipament mantingui l’activitat mentre durin les obres. L’any 2020 l’Ajuntament va pagar 381.000 € al Sant Pau, i aquest 2021 li ha transferit 625.000 €.