vacuna Janssen
Foto: ACN

Des d’aquest dilluns, 15 de novembre, les 350.000 persones que han rebut la vacuna de Janssen a Catalunya estan cridades a rebre una segona dosi de Pfizer o Moderna. El vaccí s’administra tres mesos després d’haver rebut la primera dosi del fàrmac i després de comprovar que el col·lectiu vacunat amb Janssen està menys protegit davant la covid. Al conjunt de l’estat espanyol, són gairebé dos milions les persones vacunades amb Janssen que estan cridades a posar-se una segona dosi de la vacuna.

La segona dosi: una de Pfizer o mitja de Moderna

La Comissió de Salut Pública va aprovar a finals d’octubre posar una segona dosi de reforç als vacunats amb Janssen, almenys tres mesos després d’haver rebut la primera. La vacuna de Janssen és monodosi, per tant, aquesta segona dosi de reforç serà d’un vaccí d’ARN missatger, és a dir, o un Pfizer o mitja dosi de Moderna. Altres països com França o els Estats Units també han aprovat administrar aquesta segona dosi de reforç de Janssen.

vacuna janssen

Segons la Ponència de Vacunes, el vaccí de Janssen té una efectivitat inferior, d’entre un 15 i un 20 % davant de la infecció i les hospitalitzacions, respecte de les vacunes d’ARN missatger. També ha constatat una reducció progressiva de l’efectivitat del vaccí, segons el temps que ha transcorregut des de la vacunació.

Ja es pot demanar cita als centres sanitaris

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va avançar divendres passat que els vacunats amb Janssen ja podran ser citats per a la vacuna als centres sanitaris. El conseller també va explicar que Salut farà un treball proactiu perquè moltes d’aquestes persones que van rebre aquest vaccí són de difícil accés.

Dificultats per contactar amb els vacunats

Salut reconeix que pot tenir dificultats per contactar amb moltes de les persones vacunades amb Janssen. Aquesta vacuna, que primer es va posar a les persones de més de 70 anys i, després, als majors de 40, s’ha fet servir per als col·lectius amb vulnerabilitat social, com ara persones sense llar i migrants en situació administrativa irregular. Precisament, es va triar aquest vaccí monodosi per evitar problemes de localització a l’hora d’injectar-ne la segona dosi.