Els entorns escolars amb més trànsit generen més problemes respiratoris als nens i problemes en l’aprenentatge. És per això, que el grup de salut mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria demana pacificar els entorns escolars i reduir al màxim l’exposició dels nens a la contaminació.

El portaveu del grup, Ferran Campillo, ha demanat aquestes mesures per millorar la salut infantil en la compareixença per explicar les mobilitzacions escolars d’aquest divendres. Campillo ha destacat que el plantejament hauria de ser “reduir a zero el trànsit motoritzat al voltant de les escoles”. I planteja iniciar aquest procés restringint la circulació de vehicles al màxim a les entrades i sortides dels nens. Una mesura amb què es reduiria també la contaminació acústica als centres educatius i la sinistralitat infantil.

En aquesta línia, la Societat Catalana de Pediatria ja va alertar al setembre, en un document propi, que calen “mesures urgents per millorar la qualitat de l’aire a prop dels centres educatius”, ja que la contaminació atmosfèrica pel trànsit motoritzat “és un dels principals factors de risc per a la salut dels infants”.

Afectacions en l’aprenentatge

En la roda de premsa de presentació de la mobilització escolar, Campillo ha detallat que els infants exposats a contaminació tenen no només més asma i afeccions respiratòries sinó també un pitjor rendiment acadèmic. Apunta, per exemple, com l’exposició continuada a les partícules mediambientals pot afectar la capacitat de retenir continguts.

Campillo també ha demanat un canvi en la mobilitat escolar apostant per anar a peu com a mesura per combatre l’obesitat infantil. El pediatra ha recordat que un de cada tres nens pateix excés de pes. Una patologia que en adults pot acabar derivant en ictus, infarts i altres problemes vasculars. Per això apunta que reduir el trànsit i anar a peu a escola seria “una bona oportunitat de facilitar la mobilitat activa”.

Uns arguments que comparteixen també les entitats que, aquest divendres, participen en 39 talls de trànsit escolars, repetint l’àmplia marxa de l’11 de desembre passat. Una mobilització impulsada per Eixample Respira i l’aFFaC, que reclama accelerar la pacificació dels entorns educatius i reduir-ne el trànsit.