Les proves d’accés a la universitat són una de les cites anuals que més nervis generen any rere any. De fet, diferents estudis coincideixen que fins el 25 % dels estudiants espanyols són víctimes de sentiments com l’ansietat, la por i l’estrès a l’hora de fer front als exàmens de selectivitat. Quan falten pocs dies per a les PAU 2019, IGEMA ha decidit oferir dos tallers gratuïts per aprendre a gestionar els nervis que genera aquesta data, que afecta tants adolescents barcelonins.

El centre d’estudis, adscrit a la Universitat Rovira i Virgili, ha obert les portes aquest dissabte i tornarà a fer-ho el proper dijous 6 de juny a les 18.30 hores. Els tallers són d’accés lliure i totalment gratuïts i des d’IGEMA reivindiquen la necessitat d’iniciatives com aquesta. Entenen que és crucial que els adolescents aprenguin a gestionar aquesta angoixa que es manifesta els dies previs a l’examen i que també pot jugar males passades quan es fa.

No fer desaparèixer els nervis, sinó treballar-los

El taller impartit per IGEMA és a càrrec d’un dels psicòlegs de la institució, Alfonso Sánchez Burón, que assegura que el primer error és creure que la solució és no posar-se nerviós. Sánchez Burón assegura que afrontar cites importants, com un examen de selectivitat, requereix una gestió dels nervis i l’activació mental, però no pas una erradicació d’aquests. El psicòleg assegura que “sobretot es tracta de saber controlar els nervis perquè un repte pugui sortir bé, tot i les possibilitats d’error que planteja”.

Des del taller, el que mira d’implantar-se és un seguit de tècniques basades en l’augment de la confiança i la capacitat de relaxar-se. Una de les grans apostes de Sánchez Burón són els exercicis de respiració i meditació, ja que “respirar profundament, per exemple, fa que el nivell d’activació sigui menor”. Quan aconseguim rebaixar el nivell d’excitació mental, és molt més fàcil gestionar els pensaments distorsionats i catastrofistes que apareixen davant d’una situació de pressió.