Fins ara reivindicaven que l'Ajuntament els subministrés aigua potable per viure en unes condicions més humanes. Però no només no s'ha atès aquesta demanda, sinó que ahir la companyia elèctrica, acompanyada dels Mossos d'Esquadra, els va tallar la llum que tenien punxada. KERABÁ "Ara ens han tallat la llum per dir-nos prepareu-vos, us treurem d'aquí. I ara nosaltres estem cohesionant-nos. És que no ho entenem, què volen? Fotre'ns fora sense tenir en compte l'arrelament social que tenim aquí? Tenim fills, parents, tot." Tot plegat un dia abans del judici, que determinarà si el proper 19 de juliol es desallotgen les prop de 300 persones viuen en aquest espai. La majoria són africans i van ocupar aquesta nau l'agost de 2011. El juliol passat la justícia va desestimar un desallotjament per la via penal. Ara però, s'enfronten a la denúncia del propietari. Demà al matí, coincidint amb el judici, els habitants de la nau han convocat una concentració a dos quarts de 12 del migdia a la Ciutat de la Justícia. Els advocats dels ocupants alerten de la situació humanitària que generaria un desallotjament. També consideren que el Pla municipal d'assentaments irregulars que va impulsar el consistori l'estiu passat no ha abordat el problema.

Endesa diu que es tractava d’una connexió fraudulenta i perillosa, i per això, ahir, acompanyats d’una brigada dels Mossos d’Esquadra, van precintar el quadre elèctric que s’havia punxat. Tot plegat, un dos dies abans del judici. Les persones que viuen en aquest espai denuncien que és una manera d’acabar-los-en de fer fora.

Recordem que a principis de març, els ocupants de la finca van demanar a l’Ajuntament que se’ls subministrés aigua potable, per millorar les condicions insalubres de la nau. Es tracta de 300 persones que malviuen en aquest espai, i que amb prou feines tenen recursos de cap mena. Molts d’ells viuen de recollir i reciclar ferralla.

L’ocupació es va fer l’agost de 2011, i el juliol de l’any passat el Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona va desestimar-ne el desallotjament per la via penal. Va considerar que no hi havia delicte. Però el propietari ha iniciat un procediment civil, que ja ha fixat la data de desallotjament per al proper 19 de juliol. Demà però, hi ha el judici que ha de decidir si es durà a terme.

L’advocat dels habitants de la nau, Andrés García, alerta que el desallotjament de 300 persones “sense tenir cap alternativa per a elles deixaria una complicada situació humanitària i de drets humans“. Recorda que molts dels ocupants no tenen papers, per la qual cosa gaudeixen dels mateixos drets que els ciutadans documentats. Una opinió que comparteix l’Associació en Suport contra els Desallotjaments del Poblenou.

A més, Andrés García sol·licita que “es doni un marge suficient per a la sortida digna de les persones que fan vida a la nau” del carrer de Puigcerdà. Al seu parer, i també al de l’Associació contra els Desallotjaments, el Pla municipal d’Aasentaments irregulars que va impulsar l’Ajuntament no aborda el problema d’una manera global. Diuen que “no és realista” i que “no permet que els ocupants es puguin guanyar la vida, i per tant, sortir d’aquesta situació”.

En Kerabá està indignat perquè fa anys que demana que es regularitzi d’alguna manera la tasca que fan molts dels seus companys recollint ferralla i reciclant-la. Però “encara no s’ha fet cap pas en aquest sentit”, i si no és recollint deixalles, no saben de quina altra manera es poden guanyar la vida. De fet demanen constituir-se com una cooperativa o una organització social. El que té clar “és que si ens fan fora d’aquí, com ja ens han fet fora d’altres llocs, ocuparem una altre recinte. No tenim una altra opció.”

De moment, demà a les 11.30 h coincidint amb el judici, han convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia.