Feia 13 mesos que els turistes no podien fotografiar aquestes vistes. Des de dilluns, però, el mirador de Colom torna a estar obert al públic. L'ascensor és pràcticament tot nou i se n'ha canviat el sistema de tracció. Entre altres coses, s'han substituït politges que tenien més de 80 anys. Tot per evitar que es repeteixin situacions com aquesta. "L'1 de maig de l'any passat sis turistes van haver de ser evacuats del Mirador de Colom, on havien quedat atrapats per una avaria a l'ascensor. Els visitants van haver de ser rescatats per l'exterior del monument amb una grua de grans dimensions." De fet, a partir d'ara, si és necessari, les evacuacions es faran prioritàriament per l'interior del monument. El rescat serà vertical a través d'un sistema descensor que no requereix electricitat i a través del qual pot baixar qualsevol persona. En cas que no hi hagi més remei que evacuar per l'exterior, la millora substancial és que el monument disposa d'una cabina permanent que es podrà elevar amb una grua. D'aquesta manera s'evitaran les cinc hores que es va alllargar la darrera incidència. L'espera ha estat llarga però ja torna a ser possible pujar a visitar Colom. Fins avui els turistes s'havien de conformar amb el seu doble, situat a peu de Rambla.

Les millores al monument s’han fet seguint les recomanacions del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Sobretot, se n’han renovat l’ascensor i el sistema de tracció de la cabina, i s’hi ha instal·lat un sistema d’evacuació per descensor. Es tracta d’un mecanisme que permet evacuar l’ascensor per l’interior del monument sense que calgui electricitat.

De fet, l’objectiu de les millores és aconseguir que les evacuacions es facin, prioritàriament, per l’interior del monument. En cas que no hi hagués més remei que fer-ho per l’exterior, la millora substancial és que el monument disposa ara d’una cabina permanent que es podrà elevar, si és necessari, amb una grua. D’aquesta manera, en cas que s’hagués de fer un rescat, la tasca seria molt més àgil que el maig del 2012, quan es va allargar durant cinc hores. Aleshores es va necessitar una grua de gran tonatge per rescatar els turistes que s’hi havien quedat atrapats.