El Jutjat Contenciós Administratiu número 11 de Barcelona ha suspès cautelarment les obres per construir el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) a Collserola, dins del terme municipal de Montcada i Reixac. La jutgessa s’empara en el principi de prudència i argumenta que l’execució de les obres en l’emplaçament previst provocarà “danys de difícil reparació” a la zona de Collserola on s’ha d’ubicar. L’Ajuntament havia previst començar les obres del nou centre al novembre.

La justícia respon així a les mesures cautelars sol·licitades per DEPANA el mes de juny, que demanava preservar el Parc Natural de Collserola. L’entitat rebutja el projecte municipal en considerar que “no té ni la ubicació ni el format escaients”. Un cop publicat la interlocutòria judicial ara s’obre un període de 15 dies per poder presentar un recurs d’apel·lació a la resolució.

DEPANA defensa que no s’ha de construir en un entorn protegit

DEPANA defensa que el Parc Natural de Collserola forma part de la Xarxa Natura 2000 i que, per tant, ha de ser preservat. “No hi ha res que justifiqui ubicar un equipament d’aquestes característiques dins d’un entorn especialment protegit”, afirma l’entitat. En aquest sentit, insisteix a defensar la proposta que ja va presentar el 2020 de construir el centre d’animals d’acollida a Montjuïc, a l’antic aparcament del parc d’atraccions, i lamenta que ni la Generalitat ni els ajuntaments de Barcelona i Montcada els hagin volgut escoltar.

El projecte del nou CAAC ha de permetre acollir 350 gossos i al voltant de 150 gats que actualment estan al centre de l’Arrabassada. L’Ajuntament defensa que el nou espai ha de comportar un canvi molt substancial en la millora del benestar dels animals acollits, i substituir unes instal·lacions obsoletes del 1972, que van ser concebudes com a gossera.