Els primers en declarar han estat Oriol Junqueras i Raül Romeva, que són els únics que no han respost a fiscalia. La resta han contestat, amb més o menys extensió, les qüestions del ministeri públic. La que més s’ha allargat ha estat Meritxell Borràs, que ha comparegut durant uns 45 minuts perquè és la única consellera que no es presenta com a candidata a les eleccions del 21-D. A la sala de vistes, també hi ha estat present un advocat del partit d’ultradreta VOX, que fa d’acusació popular, que també ha formulat preguntes. L’únic que no els les ha respost és Josep Rull.

Tots els investigats han arribat cap a quarts de nou del matí amb furgonetes de la Guàrdia Civil a l’Audiència Nacional, perquè al Suprem no hi ha calabossos. Cap a un quart de deu la Policia Nacional els han traslladat de dos en dos cap a l’alt tribunal on han entrat per la porta de carruatges.

Al llarg de les declaracions, tots els consellers han ratificat els escrits que van presentar les seves defenses. En el cas dels consellers d’Esquerra, han explicat davant el jutge que no hi ha risc de destrucció de proves ni de reiteració delictiva perquè accepten el 155 i que l’arrelament familiar i el fet que la majoria siguin candidats a les eleccions del 21 de desembre redueix el risc de fuga. Caldrà veure si el Suprem accepta les peticions i els deixa en llibertat provisional, com va fer amb els membres de la Mesa del Parlament. Si també els imposa una fiança el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, assegura que la caixa està preparada per fer front al pagament.

La decisió, clau pel 21-D i per Puigdemont

El que acordi aquest dilluns el magistrat Llarena marcarà de ple la campanya per a les eleccions del 21 de desembre, que començarà aquest dimarts. Pot acordar mantenir-los a presó incondicional o bé deixar-los en llibertat provisional, com demanen les defenses, en llibertat sota fiança o presó eludible amb fiança, com va passar amb Forcadell. La decisió de l’alt tribunal també serà clau per a la situació del president Puigdemont i els quatre consellers que són a Brussel·les, perquè aquest mateix dilluns estan citats davant el jutge belga que ha de decidir si acata l’ordre de detenció europea que va demanar l’Audiència Nacional.