A l’acte hi ha assistit l’alcaldessa, Ada Colau, i membres dels grups municipals. A l’Ajuntament també s’hi ha posat una pancarta amb un llaç vermell, símbol de la lluita contra el VIH. També s’ha penjat un tapís similar a la façana del Palau de la Generalitat. Coincidint amb aquest 1 de desembre, les entitats que treballen en la prevenció de la sida i les institucions han donat suport al manifest per ‘Un salt endavant cap a la fi de la sida’.

Al migdia, a la plaça de Sant Jaume s’ha llegit el text en què, tot i valorar els avenços, s’ha recordat que queda molta feina a fer per aturar més infeccions. El director del BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha recordat que en aquestes tres dècades que fa que se celebra el dia mundial s’ha avançat molt en els tractaments que han permès cronificar la malaltia i millorar molt la qualitat de vida de les persones amb VIH. Tot i així, ha remarcat que “no es pot cantar victòria perquè en aquests 30 anys hem estat incapaços d’aturar les noves infeccions” i ha lamentat l’endarreriment a dispensar a Catalunya la profilaxi preexposició, una pastilla preventiva que ja es proporciona a països com França i Portugal.

Pujol ha explicat que enguany no s’ha fet acte institucional per la suspensió de l’autonomia derivada de l’aplicació de l’article 155. Tot i així, ha recordat la reivindicació d’invertir més en la prevenció de la malaltia i ha lamentat que “a Catalunya sempre s’ha menystingut la prevenció i el que s’ha fet en recerca no s’ha fet en prevenció i aquí en tenim els resultats“.