Preveure la neu a Barcelona no és senzill. Convé que convergeixin un seguit de condicions molt específiques, per exemple, la presència de molt d’aire fred en altura i l’existència d’un flux humit en superfície que pugui afavorir la presència de les nuvolades i la precipitació.

La situació que estem vivint ve marcada per la presència de molt d’aire fred, però per poca humitat en el conjunt de Catalunya a causa de la presència de vents eixuts del nord i el nord-oest. Com sol ser habitual, però, en aquestes situacions del nord, entre l’extrem sud de les comarques gironines i la Costa Central, el vent sol bufar molt més feble i, fins i tot, acostuma a girar a component marítima. Quan això passa s’incrementa la humitat ambiental i, en algunes ocasions, es produeixen xàfecs o tronades en aquest entorn.

La comarca del Maresme, l’entorn del Montseny o la Selva marítima, acostumen a ser zones on és més probable la precipitació en aquestes situacions, que també poden arribar a afectar punts del prelitoral central, el Barcelonès o el Baix Llobregat.

Més possibilitat de precipitació entre les 12 h i les 18 h a Barcelona

Els diversos models meteorològics no s’han acabat de posar d’acord aquesta vegada. Alguns anuncien l’entrada de vent de mestral, eixut cap al Barcelonès, amb l’allunyament de les precipitacions mar enllà, però d’altres mantenen que els xàfecs podran fregar el litoral i entrar també cap al prelitoral entre el Garraf i la Costa Brava.

De moment, el mestral ha bufat amb ganes de matinada a Barcelona. A primera hora del matí ha perdut empenta i ha donat pas a l’entrada de vent de gregal, més humit. Les nuvolades han anat augmentant al llarg del matí.

La franja horària amb més números de veure precipitar a l’entorn de Barcelona es manté entre abans del migdia i la tarda.

La cota de neu també fluctua en funció del model que es consulti, per bé que tot fa pensar que voltarà els 200-300 m. Si precipités de forma continuada durant una estona seguida, però,  podria desplomar-se fins a nivell de mar.

El fred es mantindrà ben viu al llarg del cap de setmana. Dissabte predominaran les clarianes a Barcelona i bufarà moderat el vent de mestral. El vent perdrà pistonada diumenge, jornada en la qual tornarà a imposar-se el cel clar. El termòmetre tendirà a repuntar a partir de dilluns.