Fa més d’un any i mig que va entrar en funcionament la superilla del Poblenou. En aquest temps, ha despertat partidaris i detractors, que argumenten les bondats per a uns o els inconvenients per als altres, que té aquest projecte ambiciós que ha pacificat més de 2.000 metres quadrats.
Ara la superilla ha rebut un reconeixement internacional. Ha rebut una menció especial del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, que concedeix cada dos anys el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en col·laboració amb cinc museus i centres d’arquitectura de Londres, París, Viena, Frankfurt i Ljubljana.
El jurat en destaca que és “una prova pilot de la futura estratègia a gran escala per reclamar l’espai públic dels vehicles privats i cedir-lo al transport públic, les bicicletes i els vianants”. També subratlla que s’hi han introduït “modificacions d’acord amb els resultats de processos participatius amb els veïns”. Recull les nombroses crítiques que ha rebut el projecte, però conclou que la superilla “ha ajudat a aplanar el camí per a les properes superilles a la Barcelona del pla Cerdà”.
Premi per a una plaça de Tirana, Albània
La reforma de la plaça Skanderbeg de Tirana (Albània) s’ha endut el premi al millor espai públic urbà. En total, s’hi han presentat 278 projectes de 179 ciutats europees. Els altres quatre finalistes són un túnel per als vianants a Amsterdam (Holanda), un teatre a Dnipró (Ucraïna), un parc a Essen (Alemanya) i la reforma del psiquiàtric a Melle (Bèlgica).