Després dels projectes del Poblenou i de Sant Antoni, el concepte de les superilles arriba al barri d’Horta. En aquest cas no es tracta d’una illa de carrers tancats al trànsit sinó de quatre carrers que es pacificaran: Fulton, Horta, Feliu i Codina i Chapí. L’Ajuntament vol guanyar així 2.800 metres quadrats d’espai públic per als vianants en una zona on, diuen, han detectat que n’hi ha una mancança. Segons la diagnosi municipal els vehicles utilitzen l’eix dels carrers Fulton-Horta-Palafox com a drecera per accedir a la ronda de Dalt. D’aquesta manera s’aconseguirà reduir progressivament els tres mil vehicles de pas que no tenen com a destinació final el barri d’Horta i, al mateix temps, guanyar espais per als veïns.

Imatge virtual pacificació carrer Fulton

Les obres per pacificar aquests quatre carrers han començat aquest dilluns. La primera actuació, al carrer de Fulton, entre el carrer Tajo i la plaça d’Eivissa, començarà aquest octubre i acabarà a finals d’any. El carrer es convertirà en una plataforma única on els vehicles podran accedir amb velocitat reduïda però no hi podran aparcar. Després d’aquesta actuació, entre gener i març del 2019 es pacificarà el tram del carrer d’Horta, entre la plaça d’Eivissa i la Baixada de la Combinació, amb els mateixos criteris i, més endavant, entre febrer i juliol, el carrer de Feliu i Codina (entre Feliu i Codina i Chapí) i el de Chapí (entre Feliu i Codina i Vent).

Imatge virtual pacificació carrer Feliu i Codina

Veïns dividits per la superilla d’Horta

Segons l’Ajuntament, el disseny de les actuacions de pacificació a Horta s’ha fet després d’un procés participatiu amb veïns, entitats  i comerciants de l’entorn que va començar el novembre del 2016. D’aquesta manera tots els agents implicats haurien participat en l’anàlisi i també en el disseny de les intervencions que, finalment, s’han concretat. El fet, però, és que no tothom veu aquest projecte amb bons ulls. La Plataforma d’Afectats per la Superilla del Poblenou (PASP9) assegura que el consistori no ha escoltat els veïns que són contraris a aquest projecte, i acusa Ada Colau de no fer cas dels “milers de signatures” que hi han recollit en contra. La plataforma també critica que tampoc no s’hagi escoltat a la majoria de regidors del plenari de Sant Martí que van demanar la retirada del projecte.

11 superilles a Barcelona

La superilla d’Horta és un pas més en les intencions de l’Ajuntament de crear fins a 11 zones pacificades a la ciutat que es distribuiran a tots els districtes, excepte a Ciutat Vella. Entre els nous projectes hi ha els de crear superilles en punts com l’entorn de Germanetes, a la Nova Esquerra de l’Eixample; el barri de la Sagrada Familia; Fort Pienc; Sant Andreu, i a la Prosperitat. La intenció del consistori és obrir un procés de contractació d’un equip de tècnics perquè consensuïn els espais amb veïns i entitats de cara a principis del 2019.