Els republicans represaliats i executats durant el règim franquista han estat homenatjats aquest diumenge durant un acte al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, on s’ha fet una ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys i al Monument dels Immolats.

Durant l’homenatge, ha intervingut el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha dit que no hi ha prou de treure el dictador del Valle de los Caídos, sinó que cal posar fi al “reducte del franquisme que encara queda a les estructures de l’Estat espanyol”.

En aquest sentit també ha parlat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Ha dit que, a banda dels crims de la dictadura franquista, també cal qüestionar els atacs a la llibertat que es produeixen avui dia, en referència als polítics, artistes i ciutadans perseguits per la justícia.

Entre els representants polítics hi han assistit membres d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), com Joan Tardà. Preguntat sobre els polítics empresonats i els que són a l’estranger, Tardà ha dit que l’absolució és l’única solució: “No negociarem res si el Govern espanyol no insta la Fiscalia a retirar les acusacions”, ha sentenciat.

Com cada any, l’acte l’ha convocat l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic.