sosté que aquestes armes no haurien de formar part del grup d’armes “menys letals” perquè la força amb què es dispara el projectil les converteix en perilloses. En l’informe L’ús de bales de goma per part de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra (BRIMO), remarquen que els ferits greus a causa d’aquestes pilotes “no són un fet anecdòtic o fortuït”, sinó que la probabilitat que els manifestants rebin un impacte per damunt de la cintura és “molt alta”.
En aquest sentit, remarquen que cal tenir en compte l’ús que se’n fa, ja que disparades a poca distància o apuntant a zones del cos vulnerables poden arribar a ser letals. Entre les lesions que poden provocar, el document destaca hematomes cerebrals, perforacions pulmonars o intestinals, lesions a les extremitats o pèrdua d’ulls.
El mateix informe apunta que els Mossos d’Esquadra utilitzen dos tipus d’armes diferents per llançar pilotes de goma. Les primeres són escopetes Sdass Pro Forces, uns dispositius que Stop Bales de Goma denuncia que disparen amb una força set vegades més gran que el límit marcat pel Parlament europeu per a les armes “menys letals”. El projectil, diuen, surt a una velocitat de 720 km/h. Les segones armes emprades són escopetes llançagranades GL06-LL, que estan pensades per disparar directament al cos de la persona. En aquest cas, les bales surten a una velocitat superior als 300 km/h.
Protocol d’actuació
L’informe també recull el protocol d’actuació dels Mossos d’Esquadra, que estableix que només s’han de disparar bales de goma “després d’haver esgotat totes les altres vies de dissuasió de masses” i que abans s’ha d’haver avisat els manifestants per megafonia.
L’impacte, a més, ha de ser a les cames i ha de tocar la persona de manera indirecta, és a dir, després que la pilota de goma hagi rebotat al terra. Per evitar lesions greus, no es pot disparar a menys de 50 metres de la persona a qui es dirigeix l’impacte.
Des de Stop Bales de Goma, però, denuncien que “massa vegades el tret no és ni indirecte, ni a la part inferior del cos, ni a més de 50 metres”. A l’hora de comptabilitzar les víctimes, l’associació es queixa que no hi ha un registre amb dades dels afectats, les ferides causades i les querelles presentades, de manera que es fa molt díficil conèixer-ne el nombre amb exactitud. També asseguren que hi ha víctimes que no denuncien els fets. Segons l’informe, però, des de 2005 hi ha hagut 10 persones ferides per projectils disparats pels Mossos d’Esquadra.
Catalunya, la comunitat autònoma amb més pilotes de goma
Stop Bales de Goma afirma que Catalunya és la comunitat autònoma en què s’utilitzen més pilotes de goma de tot l’estat espanyol. De fet, segons apunta el document, s’utilitzen amb la mateixa freqüència que en països o zones amb conflictes greus, com Israel, Bangla Desh, Sud-àfrica o Irlanda del Nord.
El text, en canvi, remarca que “tant el Parlament europeu com les Nacions Unides i el Consell d’Europa han expressat el seu rebuig a la utilització de les bales de goma”. Per aconseguir que es prohibeixin, l’associació ha impulsat la campanyua “Municipis lliures de bales de goma“, una iniciativa a la qual ja s’han adherit 22 municipis, que han fet una petició pública perquè se n’aboleixi l’ús.