Si bé ja fa uns quants dies que l'ambient de calor es respira a la ciutat, amb temperatures ben altes que ens obliguen a anar amb poca roba i a omplir terrasses, no ha estat fins avui que no ha començat l'estiu. Quan són exactament les 12 i 51 minuts, ara sí, oficialment podem dir que l'estiu ja està aquí. I ja el podem gaudir perquè acabarà el 23 de setembre que és quan ha de començar la tardor. Ara però toca gaudir dels dies més llargs de l'any i com no de la nit més curta que com tothom sap és... "Siempre, siempre, que yo sepa, son muchos años los que tengo, siempre la de San Juan la más corta." "Doncs Sant Joan, no?" "És la nit més curta de l'any tothom ho sap." "La San Juan, es la más corta del año." Però és realment així? Sant Joan és la nit més curta de l'any? Als Països Catalans, celebrem l'arribada de l'estiu coincidint, com mana la tradició catòlica, amb un sant, en aquest cas, Sant Joan. A països com Anglaterra la festa grossa coincideix exactament amb l'arribada del solstici d'estiu. Avui, un dels monuments megalítics més importants, Stonehedge, acull la celebració de l'arribada de l'estiu envoltada de ritus màgics. Ara, però, cal gaudir d'aquestes espectaculars 15 hores i 3 minuts de sol. A partir d'avui i de manera implacable anirem perdent hores de llum. La dita ja diu que, "per la Mare de Déu d'Agost, a les set ja és fosc". Però ens podem relaxar perquè la situació inversa, és a dir, la nit més llarga de l'any no ha d'arribar fins al 20 de desembre.
El fet que la Terra tingui una inclinació de 23,4 graus respecte a l’òrbita solar fa que la incidència dels rajos del sol no sigui igual en els dos hemisferis del globus. El solstici d’estiu és el moment en què un dels hemisferis rep més llum solar. A l’hemisferi nord, aquest moment és el 21 de juny, mentre que a l’hemisferi sud passa tot el contrari i el 21 de juny és el dia amb menys llum solar.
És per això que a Barcelona aquest dissabte gaudim del dia més llarg de tot el 2014: el sol ha sortit a les 6.18 h del matí i no es pondrà fins a les 21.28 h del vespre. També és el dia en què deixem la primavera enrere per entrar a l’estiu, a partir de les 12.51 h. Aquesta és l’hora en què la inclinació de l’eix de rotació de la Terra és més pròxima a la direcció Terra-Sol. L’any passat aquest solstici es va produir a les 7.04 h.
Tradicionalment, però, la cultura popular ha celebrat el dia més llarg de l’any per la festivitat de Sant Joan. L’origen de les fogueres de Sant Joan són les celebracions paganes del solstici d’estiu, que fa segles sí que coincidien exactament amb la nit més curta de l’any.