Ja estan en marxa els tràmits perquè l’Ajuntament disposi de set solars per ampliar alguns serveis públics que escassegen al districte. L’objectiu és donar resposta a serveis bàsics de proximitat i també a la necessitat de més escoles. Segons reconeix el consistori, “l’oferta pública de places escolars no pot donar cobertura a tota la demanda que cal atendre”. Per això s’ha iniciat una recerca per buscar sòls disponibles amb categoria d’equipament i donar així resposta a les necessitats d’aquesta àrea de la ciutat. A més, l’Eixample és el districte que concentra més habitants de la ciutat, amb una densitat del 16,4 %. La Comissió de Govern va aprovar inicialment un Pla especial urbanístic i de millora urbana (PEUMU) per poder disposar de solars i obtenir-ne la titularitat pública i definir també el tipus d’activitat que s’hi farà. Tots tindran la qualificació d’equipament comunitari.

Set espais nous per a sis barris

mapa dels solars per a equipaments que hi haurà a l'Eixample

Al barri del Fort Pienc, al número 254 del carrer de Sardenya, hi ha una superfície de 538 m2 que està destinada a equipament sanitari assistencial i se li afegeix ara el de docent.

A la Sagrada Família hi ha una illa que dona al carrer de Provença, 408 i al carrer de Nàpols, 238. En aquest espai hi ha un edifici de planta baixa i cinc plantes més. Tant a la planta baixa com a la segona hi ha un equipament esportiu. La resta de pisos no estan en funcionament i són els que passaran a mans de l’Ajuntament. Es mantindrà el centre esportiu i a les plantes lliures es construirà un centre sanitari assistencial  de 2.800 m2.

Al número 217 del carrer de Roger de Flor, al barri de la Dreta de l’Eixample, hi ha els mòduls provisionals de l’Escola Eixample 2. Aquí es manté l’equipament sanitari assistencial, però s’hi assignen també usos docents. En el solar es podrà edificar un total de 5.200 m2.

solar del carrer Roger de Flor 217
Solar del carrer de Roger de Flor, 217

A l’Antiga Esquerra de l’Eixample hi ha un gran espai just al costat de l’Institut Poeta Maragall, situat a la cantonada dels carrers d’Enric Granados amb Provença. El solar estarà destinat a ampliar el centre amb un total de 7.000 m2 disponibles.

Un altre punt on hi haurà un edifici per a equipaments és al costat de l’Escola Auró, al número 104 del carrer de Mallorca. L’espai està qualificat com a docent i servirà per ampliar les instal·lacions del col·legi. Es podrà construir un nou edifici amb 5.200 m2.

Als barris de Sant Antoni s’adquiriran dues ubicacions més. Una és la que dona a un interior d’illa entre els carrers de Calàbria, Manso, Viladomat i Parlament. En aquest espai hi ha actualment l’Escola Bressol Municipal Tres Tombs. Aquí s’hi construiran equipaments docents, sanitaris assistencials o culturals.

La darrera ubicació és el solar del número 100 de l’avinguda del Paral·lel. En aquest espai se li atorgarà la llicència d’equipament assistencial i cultural. A més en aquesta finca, l’Ajuntament té la intenció de construir-hi habitatge dotacional o pisos de protecció oficial.

Un pla consensuat amb els veïns

L’actuació que farà l’Ajuntament per destinar els espais a equipaments per a la ciutat costarà uns 36,13 milions d’euros. Cal que el pla passi a la Comissió de Govern i després s’haurà de sotmetre a l’aprovació definitiva al Plenari Municipal.

Tots els espais i els serveis que s’hi destinaran han estat “debatuts i treballats” amb els ciutadans de diferents barris, segons han explicat fonts municipals. El contacte veïnal s’ha establert amb “els consells de barris, també de les comissions i a través de la comunitat educativa” de les escoles que s’ampliaran.