Fins a l'any 2009, en aquest edifici hi havia els Jutjats d'Instrucció i els Penals de Barcelona. Amb el trasllat a la Ciutat de la Justícia, l'immoble s'ha anat degradant sense un destí definitiu per manca de pressupost. Cal tirar-lo a terra per construir la futura Audiència de Barcelona. Ara, el projecte d'enderroc s'està a punt d'encarregar. CARLES MUNDÓ, conseller de Justícia "L'enderroc el podem fixar a finals d'aquest 2016, a tot estirar a principis de 2017." Però l'operació d'aixecar el nou edifici té un cost que supera els 50 milions d'euros i no podrà ser una realitat fins d'aquí a tres o quatre anys. Per això la Generalitat cedirà de manera provisional l'ús del solar al consistori barceloní. "Ens semblaria que si la construcció no es pot fer de forma immediata i tenim un any o un temps desocupat, es pot fer una adequació provisional. Que serveixi a la ciutat si l'Ajuntament hi té interès." Barcelona hi té interès. El consistori hi donarà usos provisionals però encara cal decidir quins. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "És un dels temes que l'Ajuntament abordarà properament amb Patrimoni de la Generalitat. El que volem des de l'Ajuntament és que tingui un ús ciutadà." Els veïns hi voldrien habitatge social o una escola bressol però el fet que sigui un projecte provisional ho impedeix. En tot cas, exigeixen que l'edifici s'enderroqui ja. SOL RUIZ DE VARGAS, presidenta de l'AV Casc Antic "És un niu de merda. Los edificios deshabitados y degradados siempre son un problema grave para el vecindario." Un cop hi hagi el solar aposten per fer-hi una zona infantil o un parc de patinets i monopatins. Per decidir-ho volen obrir un procés participatiu.

Fins d’aquí a tres o quatre anys l’Audiència de Barcelona no estrenarà el nou edifici previst al passeig de Lluís Companys. Així ho ha confirmat a BTV el conseller de Justícia, Carles Mundó. El que sí que té calendari previst és l’enderroc. L’immoble anirà a terra a finals d’aquest 2016 o “a tot estirar, a principis de 2017”. Ara se n’està redactant el projecte de demolició. El solar té 4.383 metres quadrats.

Però l’operació d’aixecar el nou edifici té un cost que supera els 50 milions d’euros i no podrà ser una realitat immediata. Malgrat que la necessitat sí que ho és. “El nou edifici permetria alliberar espais al Palau de Justícia i, en definitiva, disposar d’una seu més digna”, ha destacat Mundó. Mentre això no arriba, la Generalitat cedirà de manera provisional l’ús del solar al consistori barceloní. “Si tenim l’espai desocupat durant un temps i l’Ajuntament de Barcelona hi té interès, en cedirem els usos perquè serveixi per a la ciutat”.

L’Ajuntament, com ja ha fet en altres ocasions amb iniciatives com el pla Buits, ha acceptat la proposta i l’espai provisional serà per als ciutadans. Però falta definir què s’hi construirà específicament. Des de l’Associació de Veïns del Casc Antic preferirien que hi hagués un projecte definitiu i necessari per al barri. “Una escola bressol o habitatge social són equipaments indispensables”, ha apuntat Sol Ruiz de Vargas, presidenta d’aquesta entitat.

Malgrat tot, els veïns accepten la provisionalitat del projecte del solar, sobretot perquè així deixaran de tenir un edifici “degradat i abandonat que acumula brutícia”. Des de l’associació aposten per fer-hi una zona infantil, un espai de petanca o un parc per a patinadors. Amb aquesta última opció hi insisteixen per resoldre “el conflicte que hi ha al barri amb aquest col·lectiu”. D’altra banda, descarten instal·lar-hi un aparcament per a autocars turístics, ja que el passeig de Lluís Companys ja disposa d’una zona d’encotxament. Per decidir els usos provisionals volen obrir un procés participatiu.