Es trobava en una situació econòmica molt complicada i l'any passat va aconseguir un contracte laboral a través del programa Làbora en una gestoria. SANDRA ESPINOSA "Yo llevaba ya 3 o 4 años en búsqueda de trabajo, en el paro y encontraba trabajos esporádicos, de una semana por aquí, otra por allí, y claro yo quería una estabilidad." L'equip d'orientació de Làbora li va oferir un curs de reciclatge que li va permetre accedir a aquesta feina. Però finalment, el miler d'empreses que participen en el programa són la clau per poder fer la inserció al mercat laboral. XAVIER LÓPEZ, Stop Seguros "Vénen aquí, miren les teves necessitats, et donen un perfil de persones que et poden servir, totes molt il·lusionades, si pogués les contractaria totes." L'any passat Làbora va aconseguir un contracte laboral a 1.500 persones en risc d'exclusió, un 22% del total dels qui es van atendre. Una xifra positiva pels responsables perquè asseguren que es tracta de col·lectius que no solen tenir cap èxit en la recerca de feina. Un de cada tres contractes, però, va ser inferior a tres mesos de durada. LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials "No hi ha dignificació de la persona si el propi itinerari d'nserció laboral no contempla també la dignitat de les condicions laborals." Per a aquest any es treballarà amb més intensitat amb les persones que viuen en assentaments i amb les que es troben en situació irregular. Per tot plegat el pressupost gairebé s'ha duplicat, i és de 3.200.000 euros.

Els responsables del programa consideren positiu el 22% d’inserció laboral que s’ha aconseguit, perquè segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social, es tracta d’un col·lectiu “pràcticament exclòs del mercat laboral, que té una taxa zero d’inserció”. El perfil majoritari de les persones que s’han atès al programa són dones, aturades de llarga durada de més de 45 anys i que viuen en barris on hi ha una major taxa d’atur a la ciutat.

Ara per ara hi participen més de 1.000 empreses, “sempre amb una visió de responsabilitat social, no amb una visió d’aprofitament de vulnerabilitat”, ha apuntat Ortiz. Tot i així, es vol millorar la qualitat de l’ocupació, ja que el 60% va ser en el sector de la neteja, i un de cada tres contractes era de menys de tres mesos de durada. De cara al futur, s’ampliarà el programa a persones en situació irregular i aquelles que viuen en assentaments.

Ramon Jané, director de Cooperació Internacional de la Creu Roja a Catalunya, ha explicat que el programa ofereix orientació laboral o tasques d’intermediació entre les persones i les empreses per tal d’ajustar els perfils a les ofertes. Catalina González, presidenta de FEICAT, ha assegurat que no es tracta d’una iniciativa per combatre una urgència puntual, sinó que s’ha fet una”aposta forta” per impulsar iniciatives a llarg termini.

El programa Làbora, d’inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió, es va iniciar a finals de 2014, durant el mandat municipal anterior, i està impulsat per l’Ajuntament i per tres federacions d’entitats del tercer sector que són ECAS, FEICAT i Creu Roja Catalunya. El proper 6 de juny hi ha una jornada per posar en contacte usuaris i empreses i l’informe del programa Làbora es debatrà en la propera Comissió de Drets Socials.