"Gregorio, ya puede passar." El Gregorio té visita amb la infermera perquè fa unes setmanes es va donar un cop al peu i li va sortir una úlcera. Des de llavors, s'ha de fer cures cada 48 hores i des de l'ambulatori controlen l'evolució cada setmana. "Hombre, pero si esto no és nada, lo tiene muy bien!" SILVIA ROIG, infermera del CAP Larrard "Li va veure el metge el primer cop que va venir al CAP amb l'úlcera i me'l va derivar perquè jo decidís quina cura se li feia i quin tipus de seguiment i de control." Les infermeres es troben que quan arriba un pacient fan tot el tractament, però no el comencen ni l'acaben. A l'inici un metge fa una valoració i, durant el tractament, les receptes les elaboren les infermeres però les firmen el metges. CLAUDIA CARDONER, infermera del CAP Larrard "Nosaltres estem formades i sabem perfectament, fins i tot, a vegades, més que els metges, doncs aquest producte per a aquesta ferida, perquè ens hem format per això. Per acabar el procés necessiten sempre la firma del metge i això et talla tot el treball autònom que nosaltres tenim i que és moltíssim." Ara, amb l'aprovació del decret estatal de la prescripció infermera, s'obre la porta a que les infermeres puguin signar les recomanacions que fan. Això sí, només ho podran fer amb alguns medicaments molt bàsics i abans hauran de fer 180 hores de formació. Precisament, això és el que no els sembla bé, perquè -asseguren- ja s'han preparat per la feina que fan. CLÀUDIA CARDONER, infermera del CAP Larrard "Ens han creat la il·lusió de que això és resoldria i està pitjor que abans." Des del Departament de Salut van presentar un contenciós administratiu al Tribunal Constitucional perquè suspengués el decret estatal. Mentre no arriba la resposta, estan elaborant un decret català propi que reguli la prescripció de medicaments.

Els infermers fan cures a tot tipus de ferides superficials, controlen el calendari de vacunacions i expliquen la pauta que ha de seguir una persona quan vol deixar de fumar. Aquests són només tres exemples d’una llarga llista de tasques que fan al llarg de l’any. Les funcions són múltiples, però ara el decret estatal de prescripció mèdica les limita. El punt polèmic és que no poden fer prescripcions, és a dir, que no poden fer recomanacions als seus pacients. Això ho han de fer els metges, tot i que el decret detalla que sí que podrien recomanar alguns productes si fessin una formació de 180 hores. Els infermers hi estan totalment en contra perquè consideren que estan formats en aquesta matèria, ja van fer un grau de quatre anys.

La qüestió és que amb aquest decret estatal s’han creat ambigüitats sobre les competències d’aquest col·lectiu. Per tal de defensar els seus drets, es va crear la Comissió de Crisi de Prescripció Infermera, de la qual formen part més de 50 entitats: col·legis professionals, facultats i escoles universitàries, associacions i societats científiques, sindicats i associacions professionals, organitzacions sanitàries i socials. Des de la Comissió han posat en marxa la campanya ‘Cuidar-te sense barreres’, una iniciativa que serveix per fer visible aquesta problemàtica i reclamar una nova legislació per a la prescripció infermera.

El Departament de Salut dóna suport al col·lectiu d’infermers i actualment està elaborant un decret català que anul·li l’estatal. Quan es va aprovar el decret estatal ja van presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Constitucional perquè se’n suspenguessin els punts polèmics.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a