Des d'aquí es treballa directament amb les famílies dels desapareguts. Els agents entren en contacte quan la desaparició s'allarga més de tres dies. Es desplacen fins als domicilis per fer un seguiment del cas i informar de com va la recerca. I tenen també tenen una línia telefònica sempre oberta per atendre els neguits dels familiars. És l'objectiu principal, via oberta permanent, que ells no només tinguin percepcio sino tambe seguretat de que Mossos estan amb ells en 1r moment des de l'ambit investigació com àmbit atencio. ALBERT OLIVA, inspector i cap de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana Cada dia es denuncien a Catalunya entre vuit i 10 desaparicions, gairebé totes, un 98 % s'acaben resolent, tot sovint pocs dies després. Més de la meitat són adults, sobretot homes, seguits dels menors d'edat, la majoria noies d'entre 14 i 17 anys. Un 6 % de les denúncies són de persones de més de 65 anys. Les més minoritàries, les desaparicions de nens. Malgrat el que veiem a les pel·lícules, el missatge dels Mossos és clar. En cas de desaparició cal denunciar de forma immediata. ALBERT OLIVA, inspector i cap de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana "Cal pensar que primers minuts i primeres hores son fonamentals per arrencar dispostiu recerca i investigació." La feina que fan a aquesta oficina és única a tot Europa i per això ha estat premiada com a millor iniciativa policial per la Fundació Europea per a les Persones Desaparegudes.

L’abril de 2014 va néixer l’Oficina d’Atenció als Familiars de Persones Desaparegudes, una unitat dels Mossos pionera a tot Europa. L’objectiu és oferir suport psicològic i també donar informació de com avança en tot moment la investigació. El més particular és que tenen una línia telefònica d’atenció directa, el 93 713 71 37, per atendre els dubtes i neguits dels familiars.

La unitat es distingeix també pel fet que els agents fan visites regulars a casa de les famílies per veure com estan i informar-los de com avança la recerca. En aquests dos anys han atès més de 1.500 trucades i han fet més de 100 desplaçaments als domicilis dels familiars dels desapareguts, una feina singular que ha estat reconeguda aquest 2016 com a millor tasca policial per la Fundació Europea per a les Persones Desaparegudes QSD-Global.

A  Catalunya es denuncien més de 3.600 desparicions cada any. Segons dades facilitades pels Mossos d’Esquadra a BTV, pel que fa al perfil dels desapareguts:

  • El 51 % són adults d’entre 18 i 64 anys, sobretot homes.
  • El 41 % són adolescents d’entre 14-17 anys, la majoria, noies que acaben tornant al cap de pocs dies.
  • El 6 % són majors de 65 anys.
  • El 2 % són nens de menys de 14 anys.

En total, un 98 % dels casos s’acaben resolent. Molts, especialment els relacionats amb els menors, en els primers dies.

Malgrat el que diuen moltes pel·lícules, el missatge dels Mossos és clar: en cas de desaparició, cal denunciar de forma immediata i no esperar. La informació dels primers minuts és clau per posar en marxa el dispositiu de recerca com més aviat millor.

La denúncia pot presentar-se a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra o de policia local de Catalunya. Com més informació s’aporti a la denúncia, millor. Es pot adjuntar una fotografia recent, una descripció detallada de la persona (característiques físiques, roba que duia) i qualsevol altra informació rellevant, com medicació que pren, malalties i estat físic o psicològic.