"Bo, net i just". Aquest és el lema de Slow Food, un moviment que entén el menjar com un plaer lent i de qualitat. Si s'hi afegeix el concepte quilòmetre zero, el resultat és una cuina d'ingredients selectes com aquests que una quarantena de productors del país han exhibit davant dels cuiners més compromesos amb aquest moviment. El Somorrostro és un dels últims restaurants barcelonins que s'incorporen a la xarxa. CONVERSA XEF I PRODUCTORA "És menys àcid perquè està fet amb bífidus. / Molt menys àcid. / Es diu acidificació lenta." JORDI LIMÓN, xef del Restaurant Somorrostro "Producte directament del pagès, és més bo, és més fresc, està més ben cuidat, saps d'on ve. No hi ha color. I a més a vegades fins i tot el tens més bé de preu." Per obtenir l'acreditació Slow Food cal oferir en la carta diària un mínim de 6 plats de quilòmetre zero, és a dir, elaborats amb productes locals procedents d'un radi que no superi els 100 quilòmetres. Per exemple, amb un safrà com aquest que ara s'està recuperant a la Catalunya interior. JOAN CARTANYÀ, responsable d'Aromis "És un cultiu que es va extingir la seva producció i comercialització a començaments del segle XX." Slow Food va néixer als anys 80, en contraposició al moment més àlgid del "fast food". Carlo Petrini, que en va ser el fundador, ha estat el convidat d'honor d'aquesta trobada. CARLO PETRINI, fundador i president de Slow Food Internacional "Yo pienso que el buen ejemplo de Catalunya, que realizó estas redes, puede ser implementado en toda la Península Ibérica." A Barcelona ja han obtingut la credencial 11 restaurants que busquen l'excel·lència en els productes fets a casa i com els feien els avis.

Les cotxeres del Palau Robert s’han convertit durant unes hores en un mercat d’alimentació. Més de 40 productors catalans han intentat atraure els cuiners de diversos restaurants perquè incorporin a la seva cuina els productes ecològics i de proximitat.

Els restaurants barcelonins Espai Bo i Sa, Rasoterra i Somorrostro han obtingut el seu reconeixement per promoure la cultura de Slow Food i ja formen part de la xarxa km 0. Una de les condicions per obtenir aquesta distinció és que cada restaurant tingui com a mínim sis plats cuinats amb productes sota aquesta filosofia.

A l’acte d’entrega de diplomes hi ha assistit Carlo Petrini, el fundador d’aquest moviment internacional. Actualment a la ciutat hi ha 11 establiments que cuinen amb l’etiqueta de Slow Food.