La coordinació policial pel referèndum de l’1-O va fallar i va arribar tard. És el que pensen des del SUP i el CEP, dos dels sindicats de la Policia Nacional. Segons el portaveu del SUP, Antonio Granados, s’haurien d’haver tancat els col·legis electorals el divendres i, d’aquesta manera, diumenge ningú no hauria votat. “Tu col·loques una sèrie de policies a cada col·legi i no hi entra ningú”, afirma Granados. El secretari general del CEP, Sebastián Hernández, pensa el mateix. Creu que va ser un error no treure la Policia Nacional i la Guàrdia Civil moltes hores abans de començar les votacions i evitar així que es produïssin els “actes de força” posteriors. “La coordinació policial en cap moment no va funcionar”, sentencia Hernández.
Els sindicats de la Policia Nacional lamenten els ferits que va haver-hi durant les càrregues de l’1-O. Asseguren que es van limitar a acatar les ordres judicials i no polítiques i també critiquen la inacció dels Mossos d’Esquadra el dia del referèndum.
“Si el referèndum era il·legal no calia actuar”
El portaveu del SUP, Antonio Granados, va més enllà de la valoració del dispositiu policial de l’1-O i considera que si el referèndum era il·legal “no calia actuar” i, per tant, es podia deixar votar la gent. Granados, a més, reconeix que haver portat aquesta qüestió al terreny policial “potser ha acabat donant més força al tema independentista”.
Els sindicats policials també són crítics amb el desplegament que s’ha fet d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya un cop vista la poca activitat que han tingut durant les setmanes posteriors al referèndum, i malgrat que consideren que s’han produït incidents destacats, com els talls de carreteres i l’ocupació de les vies del tren durant la vaga general del 8 de novembre .