Al voltant d'un centenar d'agents de la Guàrdia Urbana treballen actualment a la coneguda popular i erròniament com a unitat d'antiavalots. Aquest grup de la policia local no té competències en ordre públic i només actua com a tal en casos de disturbis i esdeveniments massius, de forma puntual. Ho fan per requeriment de la regidoria de Seguretat o del Departament d'Interior, que en la mesa local de seguretat de cada setmana pot demanar reforços que complementin la tasca Mossos. Però aquesta no és l'única feina dels coneguts com a UPAS. Gran part del seu temps estan reubicats fent patrullatge, policia administrativa, i vigilància d'edificis o autoritats municipals. És a dir que, de fet, ja estan realitzant tasques de proximitat. Segons els sindicats es tracta d'una unitat policial necessària i es mostren molestos que la seva feina hagi estat matèria de negociació. MARCOS GONZÁLEZ, portaveu del SAPOL "Da la sensación de que hubiera un mercadeo aquí: si tú me das esto y me votas a favor yo te doy aquello, pero aquello son unidades de la Guardia Urbana que están para dar seguridad." Segons els experts consultats per BTV, tot i que ara l'Ajuntament de Barcelona vulgui reorientar un cos d'aquestes característiques, sempre existiran perquè són els que estan preparats per mobilitzar-se de forma ràpida i actuar en situacions greus.

En la proposta inicial, la CUP reclamava dissoldre i desmantellar la Unitat de Suport Policial, però la resposta de Barcelona en Comú ha estat no suprimir la unitat sinó modificar-ne les funcions. Al voltant d’un centenar d’agents de la Guàrdia Urbana treballen actualment a la coneguda popular i erròniament com a unitat d’antiavalots. Aquest grup de la policia local no té competències en ordre públic i només actua com a tal en casos de disturbis i esdeveniments massius, de forma puntual. Ho fan per requeriment de la regidoria de Seguretat o del Departament d’Interior, que en la mesa local de seguretat de cada setmana pot demanar reforços que complementin la tasca dels Mossos.

Però aquesta no és l’única feina dels coneguts com a UPAS. Gran part del seu temps estan reubicats fent patrullatge, policia administrativa i vigilància d’edificis o autoritats municipals. És a dir, que, de fet, ja estan realitzant tasques de proximitat. Segons els sindicats es tracta d’una unitat policial necessària i es mostren molestos que la seva feina hagi estat matèria de negociació. En Marcos González, portaveu del sindicat SAPOL, considera que s’ha utilitzat el cos policial per “mercadejar” amb vots a favor i en contra de la modificació pressupostària, i que la seguretat de la ciutat no s’hauria d’instrumentalitzar.

Segons els experts consultats per BTV, tot i que ara l’Ajuntament de Barcelona vulgui reorientar un cos d’aquestes característiques, sempre existiran perquè són els que estan preparats per mobilitzar-se de forma ràpida i actuar en situacions greus. Diuen a més que l’especialització i el coneixement de la ciutat és una informació valuosa de seguretat que els entesos en la matèria consideren que es podria perdre amb una reassignació de tasques. De fet, a Madrid, Manuela Carmena va redistribuir la unitat d’antiavalots local i això ha generat queixes de la Policia Nacional, que afirma que s’ha quedat sense els reforços que tenia a la capital.