El doctor Josep Cubells va ser l'impulsor del primer trasplantament de moll de l'os a l'estat. El va fer aquí, al pavelló de Sant Frederic. Se li va fer a una nena de 13 anys amb leucèmia perquè es va veure que tenia una germana bessona. Sense el trasplantament només hauria viscut dos mesos més aquell 1976. Al cap d'una any però, la nena va morir. decla doctor Cubells " Dubtes, sí. Però sempre tiravem endavant, els metges en aquell moment vam decidir que s'havien de canviar moltes coses d'aquest hospital, tingues en compte que estavem en la època franquista" Des d'aleshores s'han fer uns 3.000 trasplantaments a Sant Pau, dels quals uns 500 a nens, com el Mateo. El centre s'ha convertit en un referent al món per a trasplantaments hematopoètics, els relacionats amb la sang. En aquests 40 anys la supervivència als trasplantaments s'ha doblat. I el futur també és esperançador. L'hospital assaja un tractament que permet atacar només les cèl·lules tumorals amb d'altres alterades expressament per a aquesta funció. Esperen fer l'assaig clínic en humans el 2017. Barcelona serà pionera a Europa a fer-ho. Aquest tractament està patentat per empreses farmacèutiques, per la qual cosa té un cost molt alt. Però la patent NO afecta l'àmbit acadèmic, per això es pot fer l'assaig a Sant Pau. Jordi Sierra "D'aquesta forma de producció acadèmica a part de millorar el producte comercial i fer-los amb altres especificitats, el podem fer més accessible a tots els malalts" Mentre el futur NO arriba, avui els pioners d'aquell primer trasplantament i alguns dels seus pacients s'han trobat per celebrar-ho.

Des de la primera intervenció de moll de l’os, el 1976, l’Hospital de Sant Pau ha fet gairebé 3.000 trasplantaments i només durant l’any en van fer 130. Aquesta llarga experiència els ha fet valer el premi de l’Organització Nacional de Trasplantaments a la major activitat en aquest camp.

Durant aquestes quatre dècades els tractaments han evolucionat molt i s’ha aconseguit que l’edat ja no sigui un condicionant per rebre un trasplantament de moll de l’os, segons ha explicat el director del Servei d’Hematologia de Sant Pau, Jordi Sierra, a Barcelona FM.

Actualment, segons Sierra, les investigacions en aquest àmbit estan encarades a treballar en una tècnica d’immunoteràpia amb limfòcits T dirigits a les cèl·lules tumorals.